webinfo

A+ A A-

BEČEJ

75 GODINA OD VELIKE RACIJE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Komemoracija2017c.JPGObeležena godišnjica velike januarske racije iz 1942. godine

 

U petak 27. januara, opština Bečej organizovala je obeležavanje i komemoraciju žrtvama velike januarske racije 1942. godine. U periodu od 4. do 27. januara te ratne godine, okupacione fašističke snage sprovele su niz racija širom Bačke od Novog Sada, Žablja, Čuruga, pa sve do Bečeja koji je bio poslednja kariku u ovom krvavom lancu. Samo na teritoriji opštine Bečej, tog dana živote je izgubilo više od dve stotine ljudi čija je jedina krivica bila pripadnost drugoj veri, odnosno narodu.

Ovogodišnja komemoracija počela je ispred vrtića „Labud Pejović“ gde se nalaze i spomen ploče posvećene stradalim Jevrejima b_310_229_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Komemoracija2017.JPGBečeja. Program je započet, sasvim prigodno, pesmom „Opelo“ Ivana V. Lalića. Na istoriju i brojnost jevrejske zajedince u Bečeju, prisutne je podsetila Dalila Dujaković, zamenica predsednika opštine Bečej. Ona je istakla značajnu ulogu koju su Jevreji imali u istoriji Bečeja i podsetila da je Bečej imao u prošlosti i svoju sinagogu koja je sa nestankom jevrejske zajednice i sama nestala. Kao posebno zastrašujuću činjenicu, ona je navela podatak da je od celokupne jevrejske zajednice u Bečeju, Drugi svetski rat preživelo samo njih osam.

Prisutnima se obratio i Isak Asiel, vrhovni rabin u Srbiji, koji je slikovitim obraćenjem dočarao sve strahote stradanja nevinih tokom Drugog svetskog rata i nerazumevanje za stradanja Jevreja koje je tada postojalo čak i među protivnicima Nemačkog Rajha.

b_670_511_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Komemoracija2017a.JPG

Posle polaganja venaca na spomen obeležja program komemoracije nastavljen je na bečejskom vidikovcu. Na ovo mesto na samoj obali Tise fašisti su doveli više od dve stotine muškaraca, žena, dece, starih i bacili ih pod tiski led. Njihova imena sačuvana su od zaborava i pročitana su okupljenima da sećanje na njih nikada ne nestane. Onima koji su tu zauvek iščezli molitve za pokoj duše očitali su sveštenici Srpske Pravoslavne Crkve, Rimokatoličke crkve, kao i rabin Asiel.

b_310_237_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Komemoracija2017b.JPGOvom prilikom, okupljenima se obratio i Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej, koji je naglasio značaj pamćenja i obeležavanja ovakvih stradanja. On je istakao i kako je od ključne važnosti da se mladi edukuju o ovim stvarima jer ovakvi zločini ne smeju nikada biti zaboravljeni. Takođe, prisutnima se obratila i Dženi Sedov, predstavnica ambasade Izraela, koja je skrenula pažnju na to da je u Kraljevini Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata živelo i radilo više od 86.000 Jevreja i da su, gotovo svi stradali tokom rata. Ipak, ona je dodala i da antisemitizam nije mrtav i da ga danas ima u politikama mnogih država. Zbog toga, država Izrael je nedavno donela i novu definiciju antisemitizma. Sedova je naglasila i značaj današnjeg dana jer pored obeležavanja godišnjice racije u Bačkoj, danas se obeležava i Svetski dan sećanja na Holokaust.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici ambasade republike Mađarske, Saveza Jevrejskih opština Srbije, SUBNOR-a i drugih političkih organizacija. Posle zvaničnog dela i parastosa stradalima, predstavnici lokalne samouprave, ambasada, političkih stranaka i organizacija, kao i predstavnici drugiih institucija položili su vence na spomenik žrtvama, a simboličnim spuštanjem venca u zaleđenu Tisu, završena je ovogodišnja ceremonija.

 

  • becejprevoz
  • ginekoloskaordinacijakikic
  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković