webinfo

A+ A A-

Osnovci uživali u vasioni od kartona

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_DP2017.jpgUčenici osnovnih škola su u četvrtak, 5. oktobra, imali su priliku da gledaju i učestvuju u interesantnoj predstavi/radionici pod nazivom “Od kartona cela vasiona”.Mališani koji pohađaju niže razrede novobečejskih osnovnih škola, okupljeni u fiskulturnoj sali škole “Miloje Čiplić”, uživali su u motivima poznatih bajki, basni i pesama za decu kroz koje ih je vodio Jovan Caran, glumac i lutkar. Caran je najmlađim osnovcima prikazao poznate priče na neobičan način. Sve scene, svi likovi i svi kositimi i rekviziti bili su izrađeni od kartona. Otvarajući svoje ogromne knjige, Caran je na licu mesta stvarao dvorac iz bajke, kuće tri praseta, ali i čuvenu pačiju školu čika Jove Zmaja, kao i mnoge druge poznate detalje stvaralaštva za decu.

Da su deca ovo odlično prihvatila bilo je jasno već na osnovu prvih reakcija. Kao omađijani, mališani su zakoračili u jedinstveni svet mašte i pozorišta i veoma rado učestvovali u dočaravanju poznatih scena zajedno sa Caranom.

Govoreći o neobičnoj tehnici predstavljanja priča deci, Jovan Caran je rekao da je tokom svoje duge karijere zaključio da za scenografiju i kostime nisu potrebni skupi materijali, da sve može da se dočara najjeftinijim dostupnim materijalima, a da scenski spektakl dolazi iz duše glumca. “Naučio sam da ovo primenim u predstavi, pa je više predstava u zrenjaninskom pozorištu rađeno ovako. “Tigrić TIka”, recimo, koji kad se otvori ovo ima i džunglu i pećine i more i okeane i reke. Uglavnom, pošto sam sad u penziji, a da bih ostao u sedlu, ja sad ovo moje naučeno pokušavam da prezentujem deci kao neki rasadnik tog pozorišta. Od sve ove dece koja su bila ovde, ako se jedno ili dvoje prime na to da budu nešto zainteresovani i to je puna kapa” rekao je Caran.

Ovu neobičnu radionicu organizovala je Narodna biblioteka Novi Bečej u sklopu Dečije nedelje.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković