Verovatno gotovo svi znate za špagete bolonjeze, najčešći način pripremanja paste na svetu. Ali, to je samo jedna u beskrajnom nizu mogućnosti... Sve što treba da znate o pasti jeste da se brzo priprema, da dolazi u različitim oblicima i veličinama, a može se kombinovati sa gotovo neograničenim brojem različitih preliva i soseva.

Generalno, pastu biste mogli jesti svaki dan (iako se to ne preporučuje zbog visokog nivoa ugljenih hidrata), a da vam ne dosadi zbog velikog broja mogućnosti pripremanja po različitim receptima.

Postoje tri osnovna pravila kojih se morate pridržavati pri kuvanju prave italijanske paste:

Prvo, kuvanje paste istovremeno podrazumeva i kuvanje sosa/preliva. Dok se kuvanje same testenine praktično sastoji iz samo jednog koraka (ubacite špagete u kipuću vodu), pravljenje preliva može biti komplikovaniji poduhvat.

Drugo, svaka vrsta špageta ima svoje vreme kuvanja (obično istaknuto na pakovanju), koje morate poštovati. Italijani vole pastu "al dente", što će reći - malo tvrđu. To se postiže kuvanjem tačno određeni period vremena. Naravno, uvek možete eksperimentisati i odrediti svoje "idealno vreme".

Treće, ne stavljajte kečap u pastu! Ponavljamo: nema kečapa. Kečap nikada!!!

Dakle, vreme je da krenemo sa pripremom klasične italijanske paste... Napunite šerpu vodom i kuvajte dok ne provri. Nakon toga dodajte so. Prava količina soli zavisi od ukusa, pa je potrebno malo eksperimentisati u početku. Zašto treba dodati so nakon što voda provri? Jednostavno - slanoj vodi treba više vremena da provri.

Nakon što ste dodali so, sačekajte oko pola minuta, a potom ubacite špagete. Obavezno ih stavite u ključalu vodu, nikako pre, jer ćete u protivnom sve upropastiti.

Sačekajte da se testenina skuva (kuvajte onoliko koliko je napisano na pakovanju) i mešajte da se ne bi zalepila za dno šerpe. Dakle, kuvanje paste je jednostavno i tu nema tajni. Ali, postoji jedan trik. Minut pre nego što je kuvanje paste završeno, sipajte dve supene kašike sosa koji (razumljivo) pripremate uporedo sa testeninom, u šerpu, a potom pastu ubacite u posudu u kojoj pripremate sos i kuvajte još onaj minut koji vam je preostao.

Pustite testeninu da se ohladi minut do minut i po, a potom je servirajte. I to je to, prava italijanska pasta.

A sada, recepti za prelive:

Prvi je klasični paradajz sos. Za njega vam je potrebno maslinovo ulje, obična ili ljuta paprika i svež bosiljak.

Supenu kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte sos od paradajza, prstohvat bibera (ili sitno mlevene ljute paprike), ostavite da se kuva pet - šest minuta uz obavezno mešanje da ne zagori. Potom dodajte testeninu i kuvajte još minut. Nakon što je kuvanje završeno skinite sa šporeta, dodajte par listova svežeg bosiljka i servirajte.

Drugi recept jesu tikvice sa račićima. Za njega će vam trebati maslinovo ulje, sveži račići, biber i jedna tikvica sečena na kolutove ili štapiće. Kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte tikvice, račiće i lagano pobiberite. Kuvajte na tihoj vatri deset minuta uz povremeno mešanje, potom dodajte pastu i kuvajte još minut. Preostaje vam da servirate, i to je to - originalna italijanska pasta.

Preporuka je da, radi uštede vremena, prvo pripremite sos i da počnete da ga grejete dok kuvate pastu. Uvek možete pripremiti različite sosove unapred, zamrznuti ih i upotrebljavati po potrebi.

Takođe možete koristiti i kupovne soseve (nema ničeg lošeg u tome). Zapamtite, jedini trik je u tome da testenine kuvate onoliko vremena koliko piše na pakovanju, kao i da poslednji minut kuvanja bude u sosu/prelivu koji služite uz nju. Buon appetito!

(MONDO)


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

U petak isključenja struje u Novom Bečeju i Novom Milo...

U nedelju, 24. 03. 2024. godine od 8 do 15 časova u Dom...

U nedelju, 24. 03. 2024. godine od 8 do 16 časova u Dom...

Proleće u Velicki Comercu: Upis i prodaja jednodnevnih ...

Od svog osnivanja 1997. godine u Bečeju, Srbija, Sigma ...

Opština Bečej je u okviru Javnog poziva za dodelu besp...

NAJNOVIJE

Posao za radnika na silosu. ...

Posao za saobraćajnog tehničara ...

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja mo...

U ponedeljak, 25. marta bez struje delovi Bečeja i Bač...

Opština Bečej je u okviru Javnog poziva za dodelu besp...

Proleće u Velicki Comercu: Upis i prodaja jednodnevnih ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži