webinfo

A+ A A-

52. sednica SO Bečej: udeo „Toplane“ u „Gasu“ zaloga za izmirenje duga prema Srbijagasu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_BecejNov2.jpgU ponedeljak, 28. oktobra,  skupština opštine Bečej održala je svoju 52. sednicu u aktuelnom sazivu.

Pred trideset i troje odbornika koliko je prisustvovalo sednici našlo se dvadeset tačaka dnevnog reda, a najveću pažnju privukle su tačke vezane za poslovanje „Potisje – Bečej“ d.o.o. i javno preduzeće „Toplana“.

Naime, „Potisje – Bečej“ d.o.o. je mešovito društvo kapitala gde su vlasnički udeli podeljeni između Opštine Bečej (51%) i preduzeća „Aliska Tera“ iz Mađarske (49%), a mađarski partner je najavio da planira da do kraja novembra proda svoj udeo u ovom preduzeću. Ponuda je upućena opštini Bečej da otkupi taj udeo i postane stoprocentni vlasnik „Potisja“ o čemu se raspravljalo na sednici lokalnog parlamenta. Odbornici većine odbili su ovu ponudu, dok je opozicija snažno zagovarala da se kupi i ostatak ovog preduzeća. Predsednik opštine Bečej, Dragan Tošić, objasnio je da nema potrebe za tim budući da je opština i dalje većinski partner u ovom preduzeću, da se odluke donose i dalje u skladu sa interesima građana opštine Bečej, a da ovaj mešoviti model vlasništva omogućava veću fleksibilnost u poslovanju od one koja bi postojala kada bi ovo preduzeće postalo u celosti javno. „Mogu slobodno da kažem da je „Potisje“ jedno od najboljih preduzeća što se tiče tog posla u okolini. Ne mogu da pričam šire, ali siguran sam da u okolini rade bolje od mnogo većih gradova gde su javna preduzeća“, rekao je Tošić zaključivši da ne vidi šta bi građani opštine Bečej konkretno dobili kupovinom preostalog udela u vlasništvu. Udeo mađarskog partnera trebalo bi da bude prodat trećim licima za iznos od nekih 100.000 evra.

Sa druge strane, oštra polemika vodila se i u vezi sa JP „Toplana“. Ovo javno preduzeće koje snabdeva bečejska domaćinstva toplotom već više godina ima problem sa izmirenjem dugovanja prema preduzeću „Srbijagas“ a kao rešenje dugovanja predloženo je da se uspostavi založno pravo na udelu od 49% koji „Toplana“ ima u d.o.o. „Gas“ koji bi, potom, u postupku izvršenja, namirio dug prema „Srbijagasu“, a ovo preduzeće bi preuzimanjem tog udela postalo jedini vlasnik „Gasa“. Dejan Vuković, direktor JP „Toplana“ rekao je: „Dug „Toplane“ prema „Srbijagasu“ je počeo da se generiše 2008. godine i tada je iznosio  oko 38 miliona dinara. U 2009. je bio 57 miliona dinara, u 2010. 53, u 2011. 59 miliona, u 2012. 82 miliona dinara. Ceo dug je nastao u tom petogodišnjem periodu i mi smo to znali kada sam ja preuzeo funkciju direktora. „Toplana“ nije bila u mogućnosti da izmiri taj dug iz sopstvenih sredstava“. On je podsetio i na da se prodaja udela u d.o.o. „Gas“ kao mogućnost javila još pre sedam godina i da je to nešto na šta je „Srbijagas“ spreman da pristane. Te 2012 godine, vrednost udela „Toplane“ u „Gasu“ procenjena je na nekih 104 miliona dinara.

Ipak, odbornici opozicije bili su protiv ovakvog rešava dugovanja „Toplane“. Kako je istakao odbornik Stevan Kosanović, namirenje putem aktivacije založnog prava se sprovodi javnim nadmetanjem i moglo bi da dovede do ostvarivanja manje prodajne cene na udelu nego što je potrebno za namirenje dugovanja, dok je, sa druge strane, naglasio i da ovo rešava pitanje duga nastalog do 2013. godine, a da „Toplana“ proizvodi dugovanja i od tada.

Njega je demantovao direktor Vuković podsetivši da lokalna samouprava vodi računa o svemu što se dešava, te da neće pristati na prodaju ispod cene potrebne za namirenje dugova. Njega je podržao predsednik opštine, Dragan Tošić, i pozvao opoziciju da da bolji predlog za rešenje ovog problema. Posle rasprave, usvojena je odluka o zasnivanju založnog prava na udelu „Toplane“ u d.o.o. „Gas“ i to sa 28 glasova za i 4 glasa protiv.

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković