webinfo

A+ A A-

Članci

OVE NEDELJE VELIKOGOSPOJINSKI DANI!

b_150_100_16777215_00_images_Slike21_000vgdani.jpgVojvođanske poslastice, odmor, koncerti poznatih izvođača, Etno bazar, Dečija i Vinska ulica, revija paradnih zaprega su samo deo sadržaja koji će tokom četiri dana manifestacije Velikogospojinski dani u Novi Bečej privući oko 200.000 posetilaca.

Kraj avgusta meseca rezervisan je za jednu od najvećih manifestacija u Srbiji, za Velikogospojinske dane. Ljubitelji dobrog provoda, zabave i druženja, već godinama rezervišu ovaj deo leta za provod u Novom Bečeju i sa nestrpljenjem očekuju 23. avgust kada manifestacija počinje. Nemanja Vasković, direktor manifestacije najavljuje bogat program pod sloganom ,,Novi Bečej-za neku novu ljubav“: ,,Potrudili smo se da ove godine obezbedimo pored koncerata najvećih zvezda Balkana, puno dnevnih i pratećih sadržaja. Ove godine smo sa posebnom pažnjom pripremali Dečiju ulicu, Vinsku ulicu i još mnogo sadržaja koje će svi koji u Novi Bečej dođu moći da posete i da se razonode. Velikogospojinski dani pre svega imaju izuzetno lepu lokaciju na obali Tise pored keja koji je ukrašen sa oko 40.000 cvetnih aranžmana. Tu su i svi prateći sadržaji na vodi i obali: od vožnje čamcima, skuterima ili brodovima do odbojke na pesku ili uživanju uz tamburaše na Tiskim čardama. Mislim da će svi posetioci koji se odluče da dođu doživeti nešto što ne može da se vidi na drugim mestima nego samo kod nas.”

Prvog dana manifestacije oko 150 gurmana nadmetaće se u spravljanju najukusnije riblje čorbe dok im tamburaši budu dodavali najvažniji sastojak u kotlić, muziku po želji. Tiski plato će tako u četvrtak okupiti najbolje kuvare, ali i najbolje tamburaške orkestre, za koje će pored ekipa kulinara, glasati i stručni žiri. U revijalnom delu nastupiće tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej kaže da je ovakav vid manifestacionog turizma veoma važan za razvoj opštine: “Mi smo godinama ulagali svoja sredstava, sposobmnosti i kreativnost u nameri da Novi Bečej učinimo prepoznatljivim gradom. U tome smo uspeli što dokazuje i naša manifestacija na koju dolaze posetioci iz celog regiona. Prepoznaju nas i investitori pa su se u protekle dve godine dva investitora odlučila da odaberu baš Novi Bečej za otvaranje fabrika “Delta farm” i “Serbia manifatture”. Novobečejci su takođe prepoznali svoj interes u razvoju turizma i koriste različite mogućnosti od izdavanja soba za smeštaj, preko izrade i prodaje suvenira sve do iznajmljivanja čamaca i brodova turistima.”

U petak će poklonici božanskog pića biti u prilici da svoja nepca obraduju najboljim ukusima vina koja se proizvode u Srbiji. Degustaciju i priču o vinu ispričaće dvadesetak vinara, učesnika Vinske ulice duž Tiskog keja. U večernjim časovima, plato kraj reke ljubavi, reke Tise pretvoriće se u koncertni. Popularna splitska pop pevačiča, nekadašnja članica grupe Magazin, izvešće svoje hitove pred mnogobrojnom publikom. Nakon nje, na binu će se popeti i Toni Cetinski.

Subota veče rezervisana je za koncerte rok grupa. Od 21 čas nastupiće popularna Mađarska grupa Omega, a nakon nje će nastupiti Van Gogh. Tokom dana posetioce manifestacije očekuje ,,Velikogospojinska bućka” odnosno takmičenje u pecanju soma na bućku i teniski turnir na terenu koji je na samoj obali reke. Etno bazar kao i ranijih godina okupiće veliki broj izlagača. Posetioci bazara biće u prilici da pogledaju i kupe brojne suvenire i upotrebne predmete izrađene tehnikama narodne radinosti: vezane, heklane i tkane odevne predmete, nakit, da degustiraju tradicionalna stara jela i pića i prisustvuju predstavljanju starih zanata. U dvorištu Narodne biblioteke, biće organizovana manifestacija Avlija zabavlija, posvećena najmlađoj pozorišnoj publici.

Dragan Martinović kaže da će ove godine Asocijacija mladih Novi Bečej ugostiti volontere iz raznih inostranih zemalja kao što su Španija, Češka, Japan, Italija, Francuska i neke druge:“ Internacionalni kamp nam počinje 17-og avgusta i trajaće do 28-og avgusta. Planirali smo pored internacionalnog da realizujemo i regionalni kamp, koji će ugostiti preko 40 volontera iz regiona i Srbije. Oni nam dolaze 22-og avgusta i ostaju takođe do 28-og avgusta, a učestvovaće u realizaciji poslova oko same manifestacije, u realizaciji dečije ulice, vinske ulice, etno bazara i svih ostalih dešavanja koja će biti organizovana tokom trajanja manifestacije „Velikogospojinski dani“.

Kolone automobila tih dana se već od kasnih popodnevnih sati slivaju iz svih paravaca u Novi Bečej. Da bi svima obezbedili siguran prolaz do željenog mesta i daalt ne bi zakrčili grad organizatori manifestacije Velikogospojinski dani obezbedili su parking na ulazima u Novi Bečej. Ilustracije radi prošle godine je 9000 automobila smešteno na nekoliko obezbeđenih punktova. Vozila kojima nije destinacija Novi Bečej preusmeravaju se na obilaznicu. Organizatori manifestacije apeluju i ove godine na goste koji dolaze iz drugih gradova u njihovo mesto da krenu na vreme kako bi izbegli gužve i stgli na vreme na koncerte .

U nedelju, 26. avgusta petnaestak paradnih zaprega iz Zemljoradničke zadruge ,,Vranjevo” proći će ponosno glavnim ulicama Novog Bečeja, mameći poglede ljubitelja ovih plemenitih životinja, do Tiskog platoa. Na ovom mestu, održaće se XIX po redu Smotra paradnih zaprega. Kao i svake godine, kraj najlepše reke, vešti konjari u kajasima će upregnuti i petoprege, po čemu je novobečejska Smotra nadaleko poznata. Istog dana će za mališane biti organizovana Dečija ulica. Prijatelj manifestacije ,,Velikogospojinski dani”, Zdravko Čolić, nastupiće po drugi put u Novom Bečeju. Pre 4 godine, pevao je pred više od dvadeset hiljada ljudi, a organizatori ove godine očekuju da će hitovi ovog popularnog izvođača okupiti duplo više posetilaca.

 

 

PROGRAM:

 

Četvrtak, 23. avgust 2012.

18,00 Početak takmičenja tamburaških bandi i start u kuvanju riblje čorbe

U revijalnom delu nastupa Tamburaški orkestar RTV

21,30 Proglašenje pobednika velikogospojinskog kotlića

21,30 Tamburaški Orkestar Mileta Nikolića

22,30 Proglašenje najboljih tamburaških ,,bandi’’

23,00 Koncert: Milan Prunić – Duma

Voditelj programa: Višeslav Petković

 

Petak, 24.avgust 2012.

 

17,00 Vinska ulica ( Tiski kej )

20,00 Otvaranje Manifestacije: pozdravni govor

20,30 Koncert: Jelena Rozga

22,30 Koncert : Toni Cetinski

 

Subota, 25.avgust 2012.

 

08,00 ,,Velikogospojinska bućka’’ ( takmičenje u pecanju soma na bućku )

09,00 Teniski turnir ( teniski tereni na tiskom keju )

11,00 ETNO BAZAR( centar grada );

11,00 Dečija ulica; ( centar grada )

17,00 Avlija Zabavlija ( dvorište Narodne biblioteke)

17,00 Vinska ulica ( Tiski kej )

20,30 Koncert rok grupe Omega

22,30 Koncert rok grupe Van Gogh

Nedelja, 26.avgust 2012.

09,00 Teniski turnir ( teniski tereni na tiskom keju )

11,00 ETNO BAZAR ( centar grada )

11,00 Dečija ulica ( centar grada )

14,30 XIX Smotra paradnih zaprega ( Tiski kej )

17,00 Vinska ulica ( Tiski kej )

18,00 Revija borilačkih sportova ( Amfiteatar )

20,00 Humanitarna akcija

21,00 Koncert: Zdravko Čolić

Ponedeljak, 27.avgust 2012.

18,00 Litija

Velikogospojinsko bdenije ( Manastir )

Share


Izvor: Nevena Subotić

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković