webinfo

A+ A A-

Članci

VELIKOGOSPOJINSKI DANI 2012 - I DAN

b_150_100_16777215_00_images_Slike22_vgdani.jpgU četvrtak 23. avgusta paljenjem vatri ispod 170 Velikogospojinskih kotlića u 18 časova počela je jedna od najvećih manifestacija u Srbiji Velikogospojinski dani.

 

Tradicionalno se prvog dana ove manifestacije kuvari takmiče u pripremanju riblje čorbe dok se na bini pord njih nadsviravaju tamburaški orkestri.

Članovi žirija “Velikogospojinskog kotlića”: Kiralj Jožef, Kiralj Kristina, Đoka Varenika, Miroslav Božin, Zdravko Šćepanović, Racz Lajoš doneli su odluku da je najbolju čorbu skuvala ekipa „ Crna Mačka“ iz Novog Bečeja . Miloš Knežev, koji je “zapržio” najbolju čorbu kaže: „Maksimalno smo iznenađeni i oduševljeni prvom nagradom. Učestvujemo već dve, tri godine za redom, ali ovome se nismo nadali uopšte. Takmičio se i Pertar Kerkez kao član ekipe „Zrnex“ iz Novog Bečeja: “Mislim da smo pravi tim i da će čorba biti odlična. Nismo prvi put ovde. Učestvujemo svake godine i uvek ćemo biti deo ove fantastične manifestacije. Mislim da su Velikogospojiski dani došli na visok nivo. Treba pohvaliti sve dosadašnje napore.Za dobru riblju čorbu je potrebna dobra riba i dobra volja.” Jovan Tatić iz ekipe „Mladi Turijci“ Turija kaže da već godinama dolaze na takmičenje za Velikogospojinski kotlić: “Godinama smo tu, prošle godine smo bili šesti. Jako nam je lepo ovde.Obično svi kriju neku tajnu, ali evo ja ću vam otkriti po meni je tajna u dobroj paprici.

Tamburaši koji su se takmičili na Velikogospojinskim danima došli su iz cele Vojvodine: “Melen” iz Melenaca, “Svirci moji” iz Kikinde, “Zvonce” iz Titela, “Ajde još jednom” iz Zrenjanina, “Novosadska banda” Novi Sad, “KUD Teodor Pavlović” Novo Miloševo, “Ševe” iz Zrenjanina, “Braća Jovanović” iz Deronja, “Špricer banda” iz Novog Sada, “Durka i sin” iz Novog Bečeja, “Đeram iz Kikinde I akademsko društvo gusle” i “Biseri” iz Subotice.

Žiri u sastavu: Milan Prunić, Mile Nikolić, Dragan Balaban, Đusi Kovač, Berček Ferenc izglasao je da je poredak tamburaških orkestara:

1. „Biseri“ iz Subotice (50.000.00 din)
2. „Đeram“ iz Kikinde i akademsko društvo“ gusle“ (20.000.00 din)
3. „Braća Jovanović“ iz Deronja i „Durka i sin“ iz Novog Bečeja (dele 3. Mesto) (10.000.00 din)

Vođa pobedničkog orchestra „Biseri“ , Ante Crnković iz Suboticeizjavio je:” Odličan je osećaj pobediti. Od 98 godine sviramo u različitim sastavima, ali od 2004 konačno u ovom sastavu. Konkurencija je večeras bila izuzetno jaka, ali mi smo se potrudili i dali sve od sebe. Kao orkestar smo prvi put u Novom Bečeju.


izvor: novibecej.rs

PROČITAJTE KAKO JE BILO NA VELIKOGOSPOJINSKIM DANIMA:

II dan - svečano otvaranje Bojan Pajtić i Milivoje Vrebalov

II dan - koncert Jelene Rozge i Tonija Cetinskog

III dan - koncert grupa Omega i Van Gogh

IV dan - koncert Zdravka Čolića

 

Share

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković