webinfo

A+ A A-

Članci

Smeštaj pored Tise sa četiri zvezdice - Pogledajte kako će izgledati kamp u Novom Bečeju (FOTO)

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_Kamp_NB.jpgBudući izgled kampa Čuvena "Gospojina" u Novom Bečeju prošle godine zabeležila je više od 200.000 posetilaca. Ovogošnji gospojinska manifestacija će verovatnije oboriti prošlogodišnji rekod, te lokalne vlasti sve više razmišljaju o povećanju smeštajnih kampaciteta u ovom srednjobečejskom mestu koji pretenduje da postane atraktivna turistička destinacija.

 

Kako je za "eKapiju" rekao Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej, u ovom banatskom mestu se tokom godine organizuje više od 20 manifestacija. U letnjim mesecima gotovo svakog vikenda se održava neka od njih, pa je sve veći i broj turista kojma je potreban smeštaj.

- Kamperski turizam je karakteristačan po manjem broju noćenja u jednom mestu, dakle poznat je kao tranzitni turizam, pa je i možda jedan od najboljih odgovora na potrebe turista koji posećuju te manifestacije. Zato smo odlučili da napravimo kamp i na taj način bismo povećali smeštajne kapacite našeg grada – najavljuje Vasković koji je i idejni tvorac novog kampa koji će biti smešten na samoj obali Tise.

Da je ova vrsta turizma evropski trend pokazuje podatak da se u Nemačkoj godišnje ostvari 32 miliona noćenja godišnje u kampovima, a plan Novog Bečeja je da ostvare bar 1% od tog broja u budućnosti. Strategijom održivog razvoja kao i Planom detaljne regulacije planirana je izgradnja kampa u Novom Bečeju, kao i izgradnja pristana za turističke brodove i akva parka.


- Svi ti turistički sadržaji su bili u fazi ideja i želja čekajući neka bolja vremena. Kada je prošle godine otvoren konkurs Ministarstva turizma za finasiranje projekata, odmah odlučili da krenemo u realizaciju projekta kampa pored Tise. Brzo smo dobili pozitivan odgovor od Ministarstva, i u toku je tender za izvođača za prvu fazu radova – ističe naš sagovonik.

Kamp na 3 hektara

Idejnim projekatom, koji je izradio beogradski studio "D-Design", planirano je da se kamp prostire na 3 hektara. Na toj površini bi bilo izgrađeno 32 bungalova koji će biti jednoiposobni. Takođe, tu će biti 40 mesta za kamperske prikolice nove generacije sa priključkom za struju i vodu, ali i prostor za šatore, kao i multifunkcionalna bina i prostor za druženja i roštiljanje.

- U Srbiji imamo problem da se kampovi samo infrastrukturno opreme i posle se ne bavimo njima. Da bi ostali predmet interesovanja kampera, potrebno je da ima i pratećih programa. Zato ćemo mi neke od popularnih novobečejskih manifestacija preseliti na tu binu u novom kampu – navodi sagovornik "eKapije".

Ukupna vredost 400.000 EUR

Planirano je da u naredne tri godine, dakle do 2018. godine, kamp bude završen i prema Vaskovićevim rečima, biće kategorisan po evropski standardima sa četiri zvezdice.


- Novi Bečej će zajedno sa Bečejem biti domaćin Olimpijade radničkih igara 2019. godine, pa se nadamo da će do tada kamp biti završen – kaže sagovornik našeg portala i dodaje da će celokupna investicija, koja će se realizovati u tri faze, dostići vrednost od 400.000 EUR.

Vasović ističe i da će jedan deo kampa biti finansiran kroz prekograničnu saradnju sa Mađarskom.

- Naši partneri iz Mađarske će finansirati izgradnju bungalova. Takođe, i Pokrajina će finansirati deo projekta tačnije izgradnju sportskih terena.

Pet novih hostela

Prema rečima Saše Šućurovića, predsednika Opštine Novi Bečej, osim modernog kampa vojvođanski gradić bi trebalo da dobije još pet hostela.

- Kancelarija za mlade je, kroz projekte i u saradnji sa Ministarstvom sporta, opremila strovranjevačku opštinu koja će biti pretvorena u hostel gde će biti 35 kreveta i prostor za organizovanje seminara. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine. Takođe, privatni investitori su kupili kuće u Novom Bečeju koje će pretvoriti u hostele. Tako da su dva hostela u izgradnji, a dva čekaju dozvole – isitiče Šućurović za "eKapiju".


Sve veći broj turista motivisao je i manadžment hotela "Tiski cvet" da upotpune svoju ponudu sa još tri bazena.

- Završeno je bušenje termalne bušotine koja je potrebna za izgradnju bazena. Naime, hotel planira da najpre otvori mini spa centar, da bi krajem sledeće godine napravili moderan spa centar. Opština im je izašla u susret prilikom prikupljanja projektne dokumentacije i građevisnkih dozvola – dodao je Vasković.

Azerbejdžanci žele da grade akva park

Prilikom posete Novom Bečeju u junu ove godine, predstavnici Ambasade Azerbejdžana su pokazali interesovanje za investiranje u akva park koji je predviđen Planom detaljne regulacije.

- To bi bila investicija od 6 do 7 mil EUR koja bi mogla da postane realnosti u naredne tri do četiri godine. Ovih dana će nas posetiti partneri iz Azerbejdžana, pa očekujemo da ćemo imati i konkretne informacije – najavio je direktor Turističke organizacije Novi Bečej.

izvor: ekapija.com

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković