webinfo

A+ A A-

Od ponedeljka protesti širom Srbije zbog grejanja

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Servisne_Tplana_radijator.jpgNa tribini "Problemi sa daljinskim grejanjem u Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije" najavljeno je da će od ponedeljka u Kraljevu, Kragujevcu, Bečeju, Subotici i Zrenjaninu biti održani protesti zbog problema sa grejanjem, na kjima će biti pročitani zajednički dopisi građanima.

 

Tribini je prisustvovao i zaštinik građana Saša Janković, koji je rekao da Zrenjaninci kao i svi drugi građani Srbije imaju pravo da od svojih javnih preduzeća usluge dobijaju efikasno i kvalitetno, da ih plaćaju u skladu sa zakonom i da javna preduzeća i svi drugi organi vlasti rade transparentno.

On je rekao da je svaka vlast smenjiva i da je jedini način da ostanu na vlasti zadovoljstvo građana, a ne manipulacija i strah.

Govoreći o problemu grejanja zaštitnik građana je rekao da prema zakonima toplane treba da zaključe ugovor sa svakim svojim korisnikom, ali da to nažalost još nije slučaj i da često zakoni na papiru govore jedno, a da se u praksi pokazuje nešto drugo.

"Zbog toga sam po pritužbi iz Niša pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva energetike i pitao ga šta rade da toplane počnu da poštuju zakone i zasnuju ugovorni odnos na papiru i u životu sa svojim građanima", rekao je Janković.

On je dodao i da će insistirati da građani napismeno dobiju koja su to njihova prava i obaveze i ocenio da sve lokalne vlasti moraju da budu svesne da su odgovorne za kvalitetnu uslugu i da građanima ne mogu ispostavljati račune koje oni ne mogu da plaćaju kako bi pokrivali neke gubitke na drugim stranama.

"Ukoliko same vlasti to nisu u stanju da promene, onda građani, kao što je to slučaj bio večeras, hoće i treba da se organizuju i da zahtevaju da preko svojih udruženja ostvare svoja prava i traže informacije zašto i kako plaćaju, da li je to isto kao i u drugim delovima grada, a ako ne dobiju mogu da se obrate nadležnim institucijama Srbije da nateramo vlast da bude odgovorna", kazao je Janković.

Organizatori tribine su Zrenjaninski socijalni forum i Centar za zaštitu potrošača "Begej" iz Zrenjanina.

Podršku Zrenjanincima večeras je dalo i nekoliko drugih organizacija koje su okupljene u Asocijaciji udruženja građana i organizacija Srbije - Lokalni front iz Kraljeva, Kragujevački kućni savet, kao i udruženja iz Bečeja i Subotice.

autor: SA
izvor: Beta

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković