webinfo

A+ A A-

Povraćaj PDV ili povećanje roditeljskog dodatka?

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_UmorniRoditelji.jpgDa administrativne procedure u Srbiji nisu ni brze ni jednostavne, nije potrebno posebno naglašavati. Trom činovnički aparat karakterističan za post-socijalističke države jugoistočne i istočne Evrope, jedna je od rak rana savremene Srbije. Problematičnost neefikasnog državnog aparata u najmanju ruku nezgodna je kada se radi o izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola, ali kada se dođe do refundacije PDV-a na bebi opremu, stvar postaje mnogo ozbiljnija.

 

 

Naime, odluka o povratu poreza na dodatu vrednostu za bebi opremu stupila je na snagu prvog januara 2013. godine. Intencija zakonodavca više je nego jasna: pomoći roditeljima novorođene dece u prve dve godine detetovog života i, na kraju krajeva, ohrabriti parove da začnu pružajući im podršku. Više nego plemenita inicijativa, naročito kada se u obzir uzmu visoke cene opreme za bebe i negativan prirodni priraštaj koji se već skoro dve decenije naziva "belom kugom" Srbije.

Prema tekstu Odluke, roditelji će moći da povrate PDV za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolice za hranjenje, autosedišta i pelene. Pri tom, ni ukupan iznos povraćenog novca nije zanemarljiv i iznosi približno 75.000 dinara i to nekih 43.000 u prvoj godini detetovog života i 32.000 u drugoj. To je negde oko vrednosti dve minimalne potrošačke korpe prema podacima Vlade Srbije za decembar 2016. godine. Još jednostavnije rečeno: cena jedne vekne hleba je približno 50 dinara. Za 75.000 dinara možete kupiti nekih 1.500 hlebova. I, naravno, roditelji, u principu, žele da iskoriste tu mogućnost. Problem nastaje u praksi.

Pre svega, potrebno je da ispunite tri uslova: da vaše dete nije starije od dve godine, da ukupna primanja vaše porodice nisu veća od 1.028.970 dinara godišnje i da ne posedujete nekretninu vredniju od 25.081.150 dinara (oko 200.000 evra). Za većinu roditelja ovo ne predstavlja problem. Ipak, smisao ove mere nije u podršci socijalno ugroženim kategorijama roditelja, već svim roditeljima. Iako shvatljivo, ipak se postavlja pitanje, da li je ovakvo razgraničavanje bilo neophodno?

Pravi problemi nastaju prilikom podnošenja zahteva za refundaciju. U sam zahtev unose se opšti podaci i ne predstavlja preveliku b_310_207_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_UmorniRoditelji2.jpgkomplikaciju. Ipak, kupovina bebi opreme dokazuje se fiskalnim isečcima, fotokopijama fiskalnih isečaka i spiskom serijskih brojeva fiskalnih isečaka. Da li ste probali nekada da fotokopirate fiskalni isečak? U većini slučajeva, kvalitet isečka je toliko loš da je fotokopija jedva upotrebljiva ili čak, sasvim neupotrebljiva. Sa druge strane, mnogo roditelja iz socijalno najugroženijih porodica ne poseduje skener i štampač. Kako oni da skeniraju/fotokopiraju isečke? (čak i ako zanemarimo činjenicu da je skoro pola populacije u našoj državi informatički nepismeno). Ne preostaje im ništa drugo nego da se snalaze kako znaju i umeju. A to nije nimalo jednostavno, posebno stoga što jedna novobečejska porodica koja konkuriše u aktuelnom roku za povrat sredstava (završio se 17. februara) može imati više od stotinu različitih fiskalnih računa iz više desetina prodajnih objekata i više nego šarolikog kvaliteta. I, taman i to uspeju da prevaziđu novopečeni roditelji, kad, Poreska uprava ne prihvati određene isećke. Naime, ako umesto "kašica za bebe" na fiksalnom računu stoji "deč kaš" to neće biti uvaženo. I tako za svaki takav artikal. A da li svaka prodavnica jednako imenuje artikle? Naravno da ne. I tako se jedna dobra ideja, birokratizacijom dovede do besmisla. Sa druge strane, teret fotokopiranja, upisivanja serijskih brojeva i organizovanja računa počiva na roditelju. Službenici nisu obavezni da pomognu. Pretpostavka je da bi obavezivanje poreskih službenika na ove radnje olakšalo položaj roditelja (naročito onih slabijeg materijalnog i socijalnog stanja), ali bi, verovatno, ceo poreski sistem doživeo fatalni infarkt usled preopterećenja nastalog prevelikim obimom rada.

I nadležni su, očigledno, postali svesni ovog problema. Tako je, krajem 2016. godine odlučeno da će se roditeljima od 2017. povećati roditeljski dodaci, a da će povrat poreza biti prebačen u socijalnu kategoriju.  Iznos refundacije PDV za opremu za bebe u 2016. godini bio je 241.250.311 dinara. Kada se ova cifra podeli sa nekih 60.000, za koliko se dece trenutno u Srbiji isplaćuje roditeljski dodatak, ispada da će dodatak za svako dete biti veći za 4.000 dinara. Obrazloženje ministarke Ane Brnabić bilo je da se na ovaj način pokriva veći broj roditelja, odnosno, dodaci će biti povećani svima, dok je povrat PDV bio rezervisan samo za one koji imaju manje od 1.000.000 dinara godišnjih prihoda.

2017. godina počela je pre više od mesec i po dana. Ovo se nije još dogodilo. Zakonska rešenja potrebna da se ovo realizuje nisu ušla u skupštinsku proceduru do 1. februara i procedura povrata PDV-a nastavila se kao i do sada komplikovano, mučno, gotovo – kafkijanski. Obećane reforme nema na vidiku, a kako nam se bliže i izbori, vrlo je verovatno da će se ovakvo stanje održati još jedno duže vreme.

 

Obrazac zahteva za refundaciju (i dodatne informacije) možete preuzeti na linku http://www.poreskauprava.gov.rs/pdv/1248/refundacija-pdv-a-za-kupovinu-hrane-i-opreme-za-bebe.html

 

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković