webinfo

A+ A A-

Isplata penzija - smernice za građane

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_Novac2.jpgGrađani stariji od 65 godina, kojima je zbog virusa korona zabranjeno napuštanje domova, moći će da dobiju svoje penzije potpisivanjem ovlašćenja za nekoga ko će u njihovo ime podići novac ili pozivom banke u kojoj imaju otvoren račun, saopštili su u Vladi Srbije.

 

U prvom slučaju je potrebno popuniti ovlašćenje koje će sadržati lične podatake penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke, iznos koji se isplaćuje i brojem i slovima, kao i potpis. Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

 

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi - navode u Vladi.b_300_286_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_Punomoc.jpg

 

Osoba koja podiže novac mora tom prilikom da ima svoju i ličnu kartu onoga čiju penziju uzima.

Oni koji ne potpišu ovlašćenje nekome imaju otvorenu i opciju da pozovu banku u kojoj imaju otvoren tekući račun i da kažu adresu na koju žele da im se dostavi penzija. Po hitnoj proceduri, navode u Vladi, građanima će u ovom slučaju Pošta Srbije dostaviti penzije, a troškove dostave pokriće Republika Srbija.

Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili SMS porukom, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati - stoji u saopštenju Vlade. 

 

Banke nikada SMS-om ne traže lične podatke, to je prevara

Udruženje banaka Srbije (UBS) saopštilo je da je jedan broj građana dobio SMS poruku u kojoj se od njih traže lični podaci, poput broja računa u banci, te da je reč o prevari, odnosno, takozvanoj "fišing" kampanji.
"Naime, jedan broj građana dobio je SMS poruku u kojoj se od njih, kao klijenata banke, traže lični podaci, jedinstveni matični broj građanina, broj računa, PIN i slično. Skrećemo pažnju da je reč o prevari, odnosno takozvanoj fišing kampanji", upozoravaju iz UBS.

Banke će, kada je reč o isplati penzija, kontaktirati klijente, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka.
"Ali u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti pomenute lične podatke, kao što su JMBG ili PIN kod", objašnjavaju u Udruženju banaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, a u kojima se od njih traže lični podaci i bankarski podaci da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko Udruženja banaka, jer je, kako navode, reč o prevari.

 

Svi građani koji imaju problema sa radom banaka na isplati penzija, mogu pisati na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. odnosno na kontakt telefon 011/ 7350 560.

Podsetimo, ranije je najavljeno da će martovske penzije biti isplaćene iz jednog dela, kao i da će svaka biti uvećana za po 4.000 dinara.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković