webinfo

A+ A A-

Počela konferencija Arača 2017

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja_Viminacijum2017.JPGU galeriji "Selo" Doma kulture u Novom Bečeju, u četvrtak, 20. aprila, otvorena je dvodnevna konferencija "Atača 2017". Ova međunarodna konferencija okuplja na jednom mestu stručnjake iz Srbije, Hrvatske i Mađarske iz oblasti arheologije i konzerviranja arheoloških lokaliteta sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse na polju održivog razvoja ovih lokaliteta.

 

Miomir Korać, direktor arheološkog instituta iz Beograda, stručnjak je koji se poslednjih decenija bavio istraživanjem lokaliteta Viminacium i bio je prvi govornik na konferenciji. "Govoriću, naravno, o samom lokalitetu, odnosno, kako smo mi probali da učinimo jedan arheološki lokalitet održivim. Ja sam, pre svega, došao da ispričam jednu malu priču o tome kako to izgleda i kako može da izgleda" rekao je Korać. Kao jedan od modela održivog razvoja, on je predstavio arheološki park kakav je formiran kod lokaliteta Viminacijum, a koji privlači veliki broj turista svake godine.

Jedan od govornika na konferenciji bila je i Svetlana Bakić iz pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i koja je i organizator ovog skupa. Ona je podsetila na višegodišnju saradnju sa opštinom Novi Bečej na projektu lokaliteta Arača. "Moje pedavanje odnosi se na radove koji su izvođeni na Arači poslednjih tri godine pošto sam projekat predstavila na međunarodnoj konferenciji koja je održana u Senti 2013. godine tako da neću ponovo projekat već šta smo radili u protekle četiri godine" rekla je Bakić. Ona je dodala i da nekih novih arheoloških pronalazaka na Arači nema, a da je akcenat stavljen na konzervatorske radove. U daljem planu je, prema njenim rečima, izgradnja vizitorskog centra i arheološkog parka kojim bi se upotpunila Arača i kao arheološki i turistički lokalitet.

Zoran Vapa, direktor pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, istakao je značaj objedinjavanja postavke eksponata pronađenih na Arači na jednom mestu kako bi se posetiocima omogućilo da na kada dođu na to arheološko nalazište i vide o čemu se tu tačno radi. On je dodao i da je značaj ovog skupa veliki i sa aspekta razmene praktičnih saznanja i uporedne prakse održivog razvoja arheoloških lokaliteta. Posebno značajno sa aspekta turističke ponude, prema njegovim rečima je da celokupna arheološka turistička ponuda bude objedinjena i dostupna. "Danas su, mahom, turističke ponude na tri dana i vi tri dana morate posetiocima da ponudite sve: od dobrog smeštaja i gastronomije do kulturnih dobara" rekao je Vapa. On je kao primer dobre prakse istakao Mađarsku koja je gradeći banjski turizam povezala i oznažila i kulturni. Zoran Vapa je zaključio da opština Novi Bečej ima odličnu perspektivu razvoja kulturnog turizma i odličnu priliku da tu granu turizma razvije.

Konferencija se nastavlja u petak, 21. aprila, u prostoru galerije "Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković