webinfo

A+ A A-

Nakon jedanaestonedeljnog probnog rada - otkaz

Mobing.jpg-Žene u opštini Novi Bečej nisu dovoljno informisane i upoznate sa odredbama Zakona o radu i njihovim osnovnim pravima na radu, mehanizmima zaštite i institucijama kojima mogu da se obrate za pomoć - zaključak je javne akcije i sprovedene ankete među građanima i građankama Novog Bečeja tokom projekta “Otvoreno protiv diskriminacije i kršenja radnih prava” koji se finansira sredstvima Kancelarije za ljudska i manjinska prava. U okviru istog projekta realizovana je aktivnost prikupljanja priča osoba ženskog pola, koja su svoja iskustva na radnom mestu i procesu traženja posla, anonimno podelila.

 

-Osim toga, među ženama koje su želele da podele svoja iskustva vladala je i svojevrsna  nezainteresovanost za takve stvari, jer kako su rekle - ne veruju da će im to pomoći i rešiti njihove probleme, već ih čak može dovesti i u nezgodnu situaciju i dobijanje otkaza – istakao je Kristijan Lukić, koordinator projekta i dodao da je cilj projekta informisanje, ali i ohrabrivanje žena da otvoreno pričaju o svojim iskustvima. 

Portal Webinfo prenosi neke priče, a sve u cilju ohrabrivanja i osnaživanja žena i upoznavanja sa osnovnim radnim pravima, mehanizmima zaštite i institucijama kojima se uvek mogu obratiti za pomoć.

 

 

 

Nakon jedanaestonedeljnog probnog rada - otkaz

Dvadesetdevetogodišnja novomiloševčanka je bila nekoliko nedelja na probnom radu u jednom kiosku. Pošto je njen rad, ophođenje sa mušterijama i trgovačkim putnicima, ocenjen kao zadovoljavajući, primljena je za stalno. Kaže da je gazdarica bila veoma mlada, sličnih godina kao i ona, tako da je sa njom, kao i sa ostalim radnicama, imala dobar odnos. Svakog dana je očekivala da joj vlasnica zatraži radnu knjižicu kako bi je prijavila.

Kada smo se dogovarale u vezi posla, gazdarica mi je rekla da će me prijaviti čim istekne probni rad, kao i da će snositi putne troškove pošto sam putovala na posao -

Ipak, ona kaže da se ništa od obećanog nije dogodilo i da je radila isključivo poslepodnevnu smenu, kada inspekcija rada ne kontroliše privatnike.

-Jednog dana gazdarica se pojavila sa kovertom u kojoj se nalazio novac. Upitala sam je o čemu se radi, a ona je odgovorila da je to naknada za njen uložen rad i trud i da od sutra ne mora više dolaziti na posao. Kazala je da ona odlučuje da li će nekoga prijaviti i o tome koliko će trajati probni rad. U koverti se nalazilo svega dvadeset hiljada dinara, a ja sam na probnom radu provela jedanaest nedelja – ističe ona i dodaje da o putnim troškovima, slobodnim danima i toplom obroku nije potrebno ni diskutovati.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković