webinfo

A+ A A-

U nadnici, ni pauze za lek

Mobing.jpg-Žene u opštini Novi Bečej nisu dovoljno informisane i upoznate sa odredbama Zakona o radu i njihovim osnovnim pravima na radu, mehanizmima zaštite i institucijama kojima mogu da se obrate za pomoć - zaključak je javne akcije i sprovedene ankete među građanima i građankama Novog Bečeja tokom projekta “Otvoreno protiv diskriminacije i kršenja radnih prava” koji se finansira sredstvima Kancelarije za ljudska i manjinska prava. U okviru istog projekta realizovana je aktivnost prikupljanja priča osoba ženskog pola, koja su svoja iskustva na radnom mestu i procesu traženja posla, anonimno podelila.

 

-Osim toga, među ženama koje su želele da podele svoja iskustva vladala je i svojevrsna  nezainteresovanost za takve stvari, jer kako su rekle - ne veruju da će im to pomoći i rešiti njihove probleme, već ih čak može dovesti i u nezgodnu situaciju i dobijanje otkaza – istakao je Kristijan Lukić, koordinator projekta i dodao da je cilj projekta informisanje, ali i ohrabrivanje žena da otvoreno pričaju o svojim iskustvima. 

Portal Webinfo prenosi neke priče, a sve u cilju ohrabrivanja i osnaživanja žena i upoznavanja sa osnovnim radnim pravima, mehanizmima zaštite i institucijama kojima se uvek mogu obratiti za pomoć.

 

 

U nadnici, ni pauze za lek

 

Pedesetčetvorogodišnja žena iz Kumana se prijavila na sezonski posao branja višanja, a dnevnica joj je bila 1.100 dinara.

-Radilo se od pola 7 do pola 3 popodne, nekad i duže sve dok se posao ne završi. U početku mi je bilo teško, ali sam se nekako navikla, jer mi je novac bio potreban. Imala sam jake bolove u leđima i rukama, a još teži mi je bio rad po vrućini pošto imam visok pritisak -

Ona dodaje da je bila premorena i da joj je jednog dana pozlilo od sunca te je zastala da se umije i popije lek za pritisak.

-Kada me je žena koja je vodila grupu videla da sedim, pitala me je šta ja to radim i rekla da ako neću ili ne mogu da radim, ne moram više da dolazim. Objasnila sam joj da mi je pozlilo i da sam sela samo da popijem tabletu jer imam visok pritisak i da ću odmah nastaviti sa poslom. Počela je da viče na mene i više me nisu me više zvali da idem da radim, a ja sam ostala i bez to malo prihoda koji mi je značio mnogo. Sada sam opet bez posla, a kako ću dalje ni sama ne znam – dodaje ova žena koja i dalje traga za bilo kakvim angažmanom.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković