webinfo

A+ A A-

Završnica Dečije nedelje u Srednjoj školi; učenici i profesori razmenilii uloge

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_DjoleSkola.jpgU četvrtak, 4. oktobra, pretposlednjeg radnog dana Dečije nedelje, u Srednjoj školi u Novom Bečeju bilo je posebno interesantno.

Ovaj dan bio je posvećen sticanju novih iskustava, pa su, tako, učenici držali predavanja u dogovoru sa predmetnim nastavnicima dok su ih ovi slušali iz školskih klupa. Tako su gimnazijalci slušali o fonetici srpskog jezika od svojih starijih kolega, a sve pod vođstvom Tijane Blažić, profesora srpskog jezika. Međutim, učenici nisu menjali samo profesore, te je svoju “zamenu” dobila i bibliotekarka škole, pedagoškinja, a, dve učenice su se okušale i kao čistačice.

Takođe, učenici smera mehatronike imali su prilike da slušaju predavanje o strukturi atoma koje im je pripremio Đorđe Pejin, student novosadskog PMF-a u saradnji sa profesorom Atilom Galfijem. Govoreći o značaju ovakvih iskustava za buduće mlade predavače, profesor Galfi je rekao: “Mislim da ovo jako puno znači. Baš smo pričali malopre o tome da će on, svakako, iz prakse, iz metodike za koju godinu da odradi neke časove u nekoj školi i mislim da će njemu biti mnogo jednostavnije i lakše kada stekne neku praksu da će ono što bude obaveza i kasnije, ako izabere ovu profesiju njemu biti mnogo jednostavnije. Puno se dobije i na samopouzdanju i vežba se i javni nastup”. Profesor dodaje i da učenici veoma pozitivno reaguju na mlade predavače i da ne postoje problemi u komunikaciji i održanju pažnje. Đorđe Pejin, takođe, ističe značaj ovakvog iskustva: “Verujem da mi puno znači i da će mi značiti u budućem životu. Ovo je jedinstvena prilika da mogu da se oprobam u tome što će mi i posle koristiti. Prvi put mi je da držim čas. Pripremao sam se kratko jer je gradivo prilično jednostavno”.     

Anita Bojić Perkin, direktor Srednje škole Novi Bečej, zadovoljna je aktivnostima u okviru Dečije nedelje, ali i radom učeničkog parlamenta. “Mi smo prezadovoljni i nastavnici i stručni saradnici i svi zaposleni su aktivno podržali i učestvovali u Dečijoj nedelji. Pre svega, pohvalila bih đački parlament koji je bio izuzetno angažovan. Smislili su, isplanirali i organizovali i uspešno realizovali razne aktivnosti počevši od maskenbala, sportskog dana, igre bez granica, zamene uloga nastavnik-učenik. Predstoji nam još humanitarna akcija koja će se održati u petak”. Ona je dodala i da su ovakve aktivnosti veoma značajne zbog jačanja veza između učenika i profesora, zbog jačanja duha saradnje i zajedništva. Kao posebno korisno istakla je i iskustvo zamene uloga koje pruža učenicima priliku da iz prve ruke iskuse kako je to predavati, ali, istovremeno, ostavlja i prostor učenicima da sugerišu načine za unapređenje nastave i, eventualno, da se otklone neki problemi koji, možda, postoje.  

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković