webinfo

A+ A A-

Obeležen vek od oslobođenja Novog Bečeja u Prvom svetskom ratu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_vekoslobodjenja.jpgU utorak, 20. novembra, u multimedijalnoj sali Doma kulture opštine Novi Bečej svečano je obeleženo sto godina od oslobođenja Turskog Bečeja i Vranjeva u Prvom svetskom ratu.

Organizator svečanog obeležavanja je udruženje građana “Put svetosavlja”, a u programu su, pored članova udruženja, učestvovali i istoričarka Jovana Kasaš, kao i učenici OŠ “Josif Marinković”.

Govoreći o ovom novoosonovanom udruženju, Marko Strahinja Galetin, predsednik udruženja, rekao je: “Udruženje građana “Put Svetosavlja” je osnovano sa ciljem da se sačuvaju vrednosti naše pravoslavne duhovnosti, tradicije, kulture i da promovišemo te vrednosti i da sačuvamo u svom sećanju istoriju našega naroda koja je toliko dragocena u današnje vreme”. On je istakao i da je ovo obeležavanje jubileja prva aktivnost njegovog udruženja, ali da je njen cilj, kao i cilj budućih aktivnosti, pokušaj stavljanja događaja u kontekst jevanđeljske istorije. “Naše udruženje ima snažnu notu i cilj da se bavi hrišćanskim vrednostima. Tako će i večerašnji program započeti jednom uvodnom besedom koju ću ja održati, koja se naziva “Zavet slobode” gde ćemo se setiti svih najvažnijih hrišćanskih vrednosti. Slobode, ono kako je sloboda opisana u Svetom pismu i epilog, završni deo tog mog govora, posvećen je svetom Teodoru Vršačkom, banatskom episkopu i svetitelju, zaštitniku naše banatske eparhije koji se stavio na čelo ustanka Srba u Banatu u 16. veku i mislili smo da je to dobar uvod kao najava te borbe za oslobođenje u Prvom svetskom ratu bude pomenut i sveti Teodor Vršački jer ta borba naših predaka u Prvom svetskom ratu nije bez korena i upravo su koreni u zavetu svetoga Save, u zavetu svetog velikomučenika kneza Lazara i u zavetu svetog Teodora Vršačkog” rekao je Galetin.    

Jedna od učesnica u programu bila je i Jovana Kasaš, master istoričarka, koja je ovom prilikom rekla da joj je velika čast da govori u gradu svojih roditelja i, na neki način, svom gradu. “Udruženje “Put svetosavlja” i Marko Strahinja Galetin su me pozvali da kao istoričar kažem o tom velikom datumu. Sutradan je stogodišnjica, 21. novembra, od oslobođenja Turskog Bečeja i Vranjeva i okoline. Znači, Beodra, Karlovo, Kumane, Bočar su, takođe, oslobođeni. Srpska vojska je oslobodila ova mesta u naletu pošto je i teritorija Banata bila u ratnim ciljevima Kraljevine Srbije. Kraljevina Srbija je imala za cilj oslobođenje sve neoslobođene svoje braće, Srba u svim delovima Banata, Bačke i Baranje” rekla je Kasaš iskoristivši priliku da podseti da se sledeće nedelje obeležava i jedan drugi bitan datum. “Pored 21. novembra, obeležavamo i 25. novembar, tada je na Velikoj narodnoj skupštini izglasano prisajedinjenje ove teritorije Kraljevini Srbiji” objasnila je Jovana Kasaš.   

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković