webinfo

A+ A A-

Održan radni sastanak o borbi protiv dečijih brakova

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Brakovid.jpgU utorak, 2. jula, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, održan je radni sastanak posvećen borbi protiv dečijih brakova i multisektorskoj saradnji na rešavanju ovog pitanja, a na kojem su učestvovali predstavnici Centra za socijalni rad i drugih relevantnih institucija, kao i predstavnice novobečejskog Udruženja Roma koje se ovim pitanjem bave već gotovo dve decenije

. Opština Novi Bečej jedna je od tri u Srbiji (pored Beograda i Pirota) gde se realizuje projekat “Stop maloletničkim brakovima” koji podržava “Unicef”, a sprovode Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za obrazovne politike i Udruženje Roma Novi Bečej.

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, ukazala je na značaj ovakvih sastanaka i međusektorske saradnje, a kao posebno bitno istakla je potpisivanje deklaracije o nultoj toleranciji maloletničkih brakova čiji su potpisnici Vlada Vojvodine, Kancelarija za inkluziju Roma, ali i njeno udruženje. “To je revolucionarno. Posle dvadeset godina rada na ovoj temi vrlo je važno da se i na takvom nivou govori o temi ranih, ugovorenih brakova, jer na osnovu iskustva Udruženja Roma u radu sa SOS telefonom koji funkcioniše na jezicima nacionalnih manjina, 98% devojčica doživi seksualno nasilje te prve bračne noći”, rekla je Jovanović. Kao primer dobre prakse, ona je navela postojanje romskih medijatorki koje postoje u Novom Bečeju, kao i postojanje romske koordinatorke čije je pripadnicima romske zajednice olakšan pristup institucijama.

 

Sanja Kljajić, rukovodilac odeljenja za superviziju u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, ukazala je i na to da jedini pravi put u borbi protiv maloletničkih brakova onaj koji podrazumeva uključivanje svih relevantnih aktera, a, naročito, roditelja. “Do roditelja, posebno, do očeva je jako teško dospeti. Pre toga je potrebno dosta toga uraditi, a rad sa muškom populacijom, ne samo očevima, već i dečacima je neophodan. Mislim da istoveremno i paralelno s tim treba da se održava niz aktivnosti koje vode u istom pravcu, a to je da se dečiji brakovi smanje, odnosno, potpuno spreče i iskorene”, rekla je Kljajić.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković