webinfo

A+ A A-

Zvonko Bogdan, tamburaške bande i riblja čorba na prvom danu Gospojine

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Corba2019.jpgPosle nezvaničnog otvaranja programa Ulicom zanatskog piva, Velikogospojinski dani su uhvatili zamah u petak, 23. avgusta.

Prvo su u 11 časova predstavnici rečne flotile Vojske Srbije i opštine Novi Bečej položili cveće na spomenik Aleksandru Beriću, potom je u 15 časova svečano otvoren Poljo-fest, najveća podmanifestacija Velikogospojinskih dana, a u poslepodnevnim časovima takmičilo se u kuvanju riblje čorbe, a birao se i najbolji tamburaški sastav. Program je upotpunio nastup legendarnog Zvonka Bogdana posle kojeg se provodio nastavio na više lokacija širom grada. 

Među više desetina ekipa koje su se takmičile u kuvanju riblje čorbe ove godine, najbolji je bio kuvar Zvonko Barež koji je na novobečejsko takmičenje došao iz Hrvatske i osvojio je prvu nagradu, čamac. Ovaj ljubitelj gastronomije čorbe kuva već tri decenije, a dva puta je bio i prvak Hrvatske u kuvanju ovog jela. „Pored toliko dobrih kuvara, toliko dobre organizacije, imati tu čast biti prvi, mislim da je to jedno posebno zadovoljstvo, ponosim se time i biće mi čast nositi tu titulu do iduće godine. Ako me pozovu, doći ćemo ponovo“, rekao je on ovom prilikom. Kako ističe, on nema nikakvu posebnu tajnu za spremanje pobedničke riblje čorbe. Ključno je da je riba šaran uz dodatak soma, štuke ili kečige i da se koristi dobra paprika. Na kraju, on dodaje malo vina da se čorba zakiseli i to je to. 

 

Dok su se čorbe krčkale u kotlićima, na sceni su se ređale tamburaške bande, a ove godine, titulu najbolje osvojili su momci iz Novog Sada iz tamburaškog orkestra „Opus“. Ognjen Nedeljkov, član ovog ansambla, nije krio zadovoljstvo ostvarenim uspehom na nastupu u Novom Bečeju: „Posebno smo se spremali za ovo, mada, nismo očekivali pobedu baš iz tog razloga što smo se sastali svi zajedno otprilike tri dana pre ovog festivala. Uspeli smo, neočekivano, i veoma smo zadovoljni“. Ovaj ansambl došao je u Novi Bečej kao pobednik čuvenog „Tamburica festa“, a u planu im je i jedan koncert koji će biti održan do kraja godine. 

 

Program „Velikogospojinskih dana“ nastavlja se u subotu programom za decu u Narodnoj biblioteci Novi Bečej, a na koncertnom programu su mađarski bend Pokolgep, Hladno Pivo i Van Gog. A u isto vreme nastavljaju se i Etno bazar i Ulica zanatskog piva, tako da se za svakoga može pronaći nešto. 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković