webinfo

A+ A A-

Počele 10. Radničke sportske igre građevinaca Srbije u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Radnicke10.jpgU sredu, 4. septembra, u sportskoj hali u Novom Bečeju, otvorene su desete Radničke sportske igre Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije koje će trajati do petka, 6. septembra.

Ove godine, u Novom Bečeju, okupilo se više od stotinu radnika iz devet radnih organizacija sa teritorije cele Srbije koliko ih je bilo i na prošlogodišnjim, devetim, igrama koje su održane u Lučanima, a koji će se takmičiti u devet sportskih disciplina.

Kako je istakao Gruja Rođenkov, predsednik sindikata u „Nexe group – Polet Novi Bečej“, pre deset godina, odlučeno je da se nastavi tradicija organizovanja radničkih sportskih igara budući da su one bile veoma značajne za radnike kao vid relaksacije, ali i druženja. „Ovo je jedan vid okupljanja radnika gde su se oni oslobađali svih onih briga i nedaća od familije, kuće, poslova, pa, do problema koje je donela ova naša privatizacija. To je uvek bio i vid nekakvog odmora. Mnogi radnici i ovde što su tu, bukvalno, žive godinu dana za ovaj trenutak bez obzira gde ćemo se sastati i gde će se održavati te igre i bez obzira na to koliko će biti ljudi“, rekao je Rođenkov. Kao problem pri organizaciji, on je ukazao i na to da je danas sve teže dobiti slobodne dane za učesnike ovakvih dešavanja, ali i da interesovanje radnika postoji. Rođenkov se zahvalio na podršci lokalnoj samoupravi koja je obezbedila adekvatne uslove za bavljenje sportom i održavanje ovogodišnjih radničkih sportskih igara.

Otvaranju Igara prisustvovao je i Saša Torlaković, predsednik sindikata radnika građevinarstva i industriije građevinskog materijala Srbije koji je rekao da je značaj radničkih sportskih igara i u tome što omogućava radnicima sindikalcima kontakt sa članovima drugih sindikata, sa rukovodstvima sindikalnih organizacija i da razmenjuju iskustva iz prakse. „Nije sama svrha osvajanje medalja i trka za prvim mestom, nego je svrha ovih radničkih sportskih igara bolje upoznavanje, bolja kohezija između predstavnika sindikalnih organizacija što će u narednom periodu dovesti ka jačanju sindikata. Mi imamo jedan strašan problem što šezdeset posto naših preduzeća ima kolektivne ugovore, a, nažalost, na nivou države, ne možemo da dostignemo granski kolektivni ugovor zbog nekih sistemskih problema u zakonima. Koristimo i ove prilike, radničke sportske igre, da iskomentarišemo ili se dogovorimo šta ćemo i kako ćemo kao sindikat delovati u narednom periodu“, rekao Torlaković. I on se saglasio da je problem prilikom organizacije radničkih igara odsustvovanje zaposlenih sa posla budući da su sistematizacije takve da čim neko fali, proces porizvodnje trpi što poslodavce odvraća od odobravanja slobodnih dana za ovakve povode. Govoreći o perspektivi radničkog sporta, Torlaković je podsetio da je građevina jedna od grana koje su bile najteže pogođene lošim privatizacijama što je dovelo do toga da se  i za ovakva dešavanja broj učesnika meri u stotitinama dok u nekim drugim granama poput zdravstva ili komunalnih delatnosti, u radničkim sportskim igrama učestvuju hiljade radnika. „Zato se mi borimo da i sa ovim brojem ljudi to očuvamo i nadamo se da će neka druga, bolja vremena podići broj učesnika“, zaključio je Torlaković.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković