webinfo

A+ A A-

Crveni krst obeležio Svetski dan prve pomoći

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Prvapomoc.jpgU subotu, 14. septembra, u novobečejskom parku, obeležen je Svetski dan prve pomoći.

 

Ovom prilikom, Crveni krst Novi Bečej organizovao je javni kurs prve pomoći kome su mogli da prisustvuju svi koji su se tog prepodneva zatekli u gradskom parku u Novom Bečeju. Dunja Svirčev, sekretar Crvenog krsta, rekla je više o subotnjoj akciji: „Trenutno smo na dva štanda u Novom Bečeju. Na jednom štandu naši volonteri dele flajere vezane za prvu pomoć, a na kojima je i poziv da se građani odazovu pozivu na našu obuku koja se organizuje u utorak 17. septembra,  u 17 časova, u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej. Obuka je potpuno besplatna. Danas, ovde vežbamo sa klincima. Ima dosta zainteresovanih. Vežbali smo mere kardio-pulminalne reanimacije, pregled povređenog, postavljanje u bočni položaj za oporavak“. Ona je istakla i da je značajno znati ovakve stvari budući da se nikad ne zna kada bi nečiji život mogao da zavisi od naših veština pružanja osnovne prve pomoći.

Jedna od volonterki koje su učestvovale u ovoj akciji Crvenog krsta je i Nina Mošorinski iz Novog Bečeja koja kaže da joj je radu u Crvenom krstu privuklo pomaganje drugima, a naročito dobrovoljno davanje krvi koje joj, kako ističe, u planu čim napuni osamnaest godina. I ona je saglasna sa tim da ovakvi treninzi i obuke imaju veliki značaj: „Na primer, ako se neko onesvesti, a da se zna kako se pristupa tome, pomaže svakako. Dosta je bitno znati bilo šta i zato mi i pokušavamo da što više narod uključimo u sve to. Deca gledaju i oni sami uče. Možda i ne shvataju koliko tada nauče kada vide, tako da kada se nešto desi mogu sami da pomognu“. Ona je iskoristila priliku da pozove sve mlade da se pridruže volonterima Crvenog krsta budući da je to human posao koji mnogo znači onima kojima je pomoć najpotrebnija.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković