webinfo

A+ A A-

Počela sa radom škola za trudnice

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_SkolaT3.jpgU utorak, 1. oktobra, u Domu zdravlja u Novom Bečeju, počela je sa radom škola za trudnice. 

 

I ove godine, rad škole za trudnice podržali su Kabinet ministra bez potrfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i opština Novi Bečej, a teme koje se obrađuju vezane su za trudnoću, porođaj, ali i život posle porođaja i prilagođavanje porodice na prinovu u kući. 

Jedan od predavača je i Jelena Popetru, strukovna medicinska sestra – babica, istakla je da je u pitanju psihofizička priprema trudnica za period pre porođaja, ali i za period do šest nedelja posle porođaja: „Prolazimo kroz razne teme sa trudnicama. Postoji i teorijski i praktični deo. Pričamo o ishrani, pričamo o svemu onome što je potrebno da se ta trudnoća iznese do samog kraja. Pričamo i sigurnim i nesigurnim znacima što je sigurno jako značajna tema i za njih i da znaju kada su spremne i kada treba da odu u porodilište. Pričamo o porođajnim dobima. Pričamo o epiduralu, fiziotomiji, periodu babljenja, šest nedelja posle porođaja, na koje sve probleme mogu da naiđu“. Osim toga, u okviru školice za trudnice govori se i dojenju, kupanju, obradi pupka, kao i o uspešnosti dojenja. Što se tiče praktičnog dela, rade se vežbe disanja, vežbe relaksacije, vežbe napinjanja, uz prethodnu saglasnost ginekologa. 

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, potvrdio je da je rad školice za trudnice od izuzetnog značaja za lokalnu samoupravu. „Nastavljamo školicu za trudnice. Određena sredstva smo dobili prošle godine, opremili školicu za trudnice, a ove godine opština nastavlja finansiranje školice. Opština Novi Bečej izdvaja ukupno negde oko 70 miliona godišnje za socijalnu politiku, a rad školice je podržan sa 200.000 dinara  tako da će sve trudnice imati priliku da nauče nešto u našem Domu zdravlja“, rekao je Maksimović.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković