webinfo

A+ A A-

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti potpisana i u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_PoveljaRavnopravnostNB2019.jpgU petak, 18.oktobra, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, potpisana je Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti i održana pod nazivom „Put do uspeha žene u Novom Bečeju“. Povod ovih aktivnosti Međunarodni dan žena na selu koji se obeležava 15. oktobra.

 

U ime lokalne samouprave, Povelju je potpisao Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, koji je ovom prilikom rekao da je na ovom polju ima još dosta da se radi, ali da u našoj zemlji i opštini Novi Bečej postoje vidljivi pomaci na bolje. „Postoje opšte preporuke Odbora za izjednačavanje neravnopravnosti Ujedinjenih nacija iz 2016 godine prema kojima naša država ne da kasni, nego ide i korak napred. Taj odbor je tek 2016. godine dao sugestije, a mislim da naša država, a samim tim i lokalna samouprava koja sprovodi i upodobljava svoje odluke sa zakonima Republike Srbije, ide značajno korak u napred“, rekao je Maksimović podsetivši i na to da u opštini Novi Bečej, pored velikog broja žena koje su zaposlene, značajan procenat rukovodećeg kadra čine upravo žene. On je dodao i da bi, možda, bilo vreme i da opština Novi Bečej dobije prvu predsednicu opštine. 

Ivana Dobožanov, članica komisije za rodnu ravnopravnost, istakla je značaj potpisivanja ove Povelje: „Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou namenjena je lokalnim i regionalnim upravama Evrope i mi se njenim potpisivanjem javno obavezujemo da ćemo slediti principe Evropske povelje za rodnu ravnopravnost i sprovoditi njene odredbe“. Prema njenim rečima, strane potpisnice obavezne su da odrede prioritete u oblasti rodne ravnopravnosti, ali i da se povežu sa svim relevantnim organizacijama u zemlji kako bi se promovisale vrednosti koje Povelja zastupa.

U okviru tribine koja je održana odmah po svečanom potpisivanju, prisutnima su se obratile dr Ljiljana Bognić, direktor Doma „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ i Nadica Josimović, predsednica udruženja građana „Knap“

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković