webinfo

A+ A A-

Otvoreno sa srednjoškolcima o nasilju, suicidu i njihovoj prevenciji

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_OtvorenoSS.jpgU četvrtak, 12. decembra, u Srednjoj školi u Novom Bečeju, održano je predavanje posvećeno temama nasilja i prevencije suicida.

 

Kako je istakla Ivana Dobožanov, članica opštinske Komisije za ravnopravnost polova, Komisija je organizovala ovo predavanje podstaknuta nedavno održanom akcijom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Govoreći o razlozima za baš ovakvo predavanje, ona je rekla: „Smatramo da je važno da đaci završne godine srednje škole slušaju o ovoj temi jer na taj način bismo prevenirali nasilno i destruktivno ponašanje među tinejdžerima“.

Srednjoškolcima je predavanje držala Ivana Jovčić, strukovna medicinska sestra, praktičarka transakcione analize, koja je naglasila da je važno razgovarati sa mladima uzrasta između 15 i 19 godina budući da su oni jedna od najrizičnijih grupa što se tiče suicida i destruktivnog ponašanja. „Veoma je važno da budu otvoreni za ovu temu, da pristupe ovom problemu na adekvatan način i da otklone sve zabune i predrasude u vezi sa autodestruktivnim ponašanjem i sa suicidom. Da znaju kako da prepoznaju to kod sebe i kod svojih vršnjaka i da budu prva podrška koja će to identifikovati i pružiti podršku osobi koja razmišlja o suicidu“, rekla je Jovčić ovom prilikom. Ona je dodala i da su mladi ovog uzrasta izloženi mnogim faktorima koji utiču na pojavu samodestruktivnosti i suicidalnosti i da su skloni takvom ponašanju. „Grupa od 15 do 19 godina je naročito sklona suicidnom ponašanju, a to je brza vožnja, vožnja u alkoholisanom stanju, promiskuitetni odnosi među polovima, konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci, a to sve utiče na suicidno ponašanje koje ne treba olako da se shvati i koje treba da se prevenira“, zaključila je Ivana Jovčić.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković