webinfo

A+ A A-

Novogodišnji koncert u Domu kulture

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_NGKoncert2016.jpgU sredu, 28. decembra, u Domu kulture Novi Bečej, od 19.30 sati, održaće se novogodišnji koncert.


Nastupaju:
Veliki narodni orkestar i Ženska grupa pevača
Akademsko kulturno-umetničko društvo Univerziteta u Novom Sadu, "Sonja Marinković"

Ulaz je slobodan!


Veliki narodni orkestar
Akademskog kulturno umetničkog društva "Sonja Marinkovic", Novi Sad
Umetnički rukovodilac: Vladimir Grujić
Orkestar je osnovan je 1966. godine sa ciljem da afirmiše srpsku narodnu muziku, muziku sredine u kojoj zivi i radi, kao i muziku šireg prostora Srbije i Balkana, dakle, oblasti koje obiluju neiscrpnim i bogatim muzičkim blagom koje treba sačuvati od zaborava, izvodeći ga što češće, kako ne bi, u sve većoj poplavi šunda i kiča sasvim nestalo.
Svojim nastupima na koncertima u zemlji, okolnim zemljama ex Yu, kao i širom Evrope i sveta Orkestar je veoma dobro korespondirao sa publikom, ali i sa muzičkim stručnjacima o čemu svedoče brojna pozitivna mišljenja stručnog žirija na festivalima u Knjaževcu, Kopenhagenu, Rumi, Dižonu, Miškolcu, Valjevu, Atini, Kaustinenu, Nišu, Bursi, Skoplju, Trnavi, Ohridu, Ribnicu... kao i brojne nagrade i priznanja koje krase virtine u službenim prostorijama AKUD "Sonja Marinković".
Muzički repertoar Velikog narodnog orkestra veoma je raznolik i obuhvata različite muzičko folklorne oblasti i stilove, melodiku i ritmove. Ono, što je u narodu poznato kao "izvorna narodna muzika",svakako je imperativ u radu i prezentaciji muzičkog repertoara Orkestra.To ipak, podrazumeva osnovne izvorne muzičke zapise primerene izvodjenju u savremenim uslovima, dakle uslovima scene, bila to pozorišna scena,sportska hala,tv studio,otvoreni prostor i t.d. Svakako,bitan element u izvodjenju narodne muzike raznih krajeva i oblasti je stilsko izvodjenje aranžirano tako da na najbilji mogući način istakne muziku odredjene muzičko folklorne oblati. Taj, poseban akcenat, na stilsko izvodjenje kao i na ukrase, koji pravilnim izvodjenjem, odnosno načinom izvodjenja, tačno ukazuju na karakter i zavičajno poreklo melodije koja se izvodi, uvek su bili u prvom planu i posvećivana im je posebna pažnja.
Pored klasičnih muzičkih instrumenata u stalnoj postavci orkestra, koji sačinjavaju violine, klarinet, flaute, truba, violon čelo, gitara, tamburaška konrtra, tamburaški bas i harmonika, orkestar je povremeno, a i danas uvodi i izvorne, autentične muzičke instrumente kao što su gajde - velike mokrinske i male gajde tzv. makedonske, potom, razne vrste frula, duduk, kaval, okarinu, madjarsku pastirsku frulu, tekeroland, gadulku, buzuki, balalajku, tamburu samicu, tamburaško čelo, saz, tapan, odnosno goč, tarabuku,veliki šiptarski tamburin, mali tamburin, odnosno def, triangl, zvona i drugo, Na ovaj način, stvoren je novi, poseban zvuk u specifičnoj simbiozi klasičnog i tradicionalnog, u vreme kada je to bilo nešto sasvim novo na ovim prostorima, daleko pre sadašnjih odličnih anasambala poput Balkanike i drugih.
Trenutno, Orkestar u punom sastavu čini 18 članova. Većina se bavi sasvim različitim zanimanjima, ali muzika i dugogodišnje druženje i prijateljstvo je nešto što ih veže i stvara posebno zadovoljstvo u životu i radu svakog člana orkestra.

Ženska grupa pevača
Umetnički rukovodilac: Dobrivoj Janković
Tradicija grupnog pevanja, odnosno negovanja i izvodjenja izvornog narodnog vokalnog izraza, prilagodjenog scenskom izvodjenju, stara je u AKUD-u "Sonja Marinković" koliko i samo Društvo. Na ovom poslu radili su doajeni narodne muzike, dirigenti, kompozitori i melografi Sava Vukosavljev i Isidor Hadnadjev. Od 1972. počinje da radi Ženska grupa pevača pod rukovodstvom Dobrivoja Dobreta Jankovića, koji je grupu i osnovao. Pored Velikog narodnog i Tamburaškog orkestra, kao i izvodjačkog Folklornog ansambla ova grupa je bila sastavni deo Ansambla narodnih igara i pesama. Kasnije, potreba za ovakvim ansamblom prestaje i otvaraju se nove mogućnosti za rad Ženskle grupe pevača, podrazumevajući rad na velikom broju solističkih pesama izvorne narodne muzike, vezanim za narodne običaje kao što su pesme svatovske, slavske, kraljičke, lazaričke, dodolske i druge kao i veliki broj pesama iz Vojvodine, Šumadije, Vranja, Makedonije i drugih krajeva ex Yu.
U toku svog postojanja i rada ŽGP ostvarila je veliki broj nastupa u zemlji /Ex Yu/ i inostranstvu, učestvujući samostalno, ili u okviru Ansambla narodnih igara I pesama, na festivalima u Knjaževcu, Vršcu, Rumi, Valjevu, Novom Sadu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Kragujevcu, Skoplju, Nišu..., snimanjima za TV kuće Novi Sad i Beograd kao i na gostovanjima u Danskoj, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Madjarskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Poljskoj, Rumuniji, Turskoj, Nemačkoj, Sloveniji.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab

SERVISNE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković