webinfo

A+ A A-

Laza i Lenka krunisali jubilej Narodne biblioteke

b_670_456_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_LazaILenkaNB2018.JPGNarodna biblioteka Novi Bečej ove godine proslavlja svoj 180. rođendan. Ovim povodom, organizovan je niz aktivnosti tokom cele godine, a kulminacija obeleževanja jubilarne godine bila je 6. novembra, kada je u galeriji Narodne biblioteke izvedena predstava “Od raja do beznjenice”.

 

Ova drama nabijena emocijama govori o tragičnoj, neostvarenoj ljubavi Laze Kostića i Jelene Lenke Dunđerski koja je navela ovog pesnika da napiše pesmu “Santa Maria della Salute”, jednu od najlepših ljubavnih pesama u našoj književnosti. Govoreći o predstavi, njen tvorac, mr Zoran Subotički, ukazao je na svevremenost ove priče, ali i univerzalnost tema koje predstava obrađuje. “Mislim da, kogod da se dohvati teme te velike ljubavi, epske ljubavi između Laze Kostića i Lenke Dunđerski, ulazi u taj prostor arhetipa i onda se tu svi prepoznajemo i nije nam problem da komuniciramo sa samom predstavom, odnosno da kroz predstavu komuniciramo sa samim sobom” rekao je Subotički. On je dodao i da je ova predstava ambijentalna, da se ne igra u pozorištima već u enterijerima prikladnim da je prime i prihvate. Prema njegovom mišljenju, takav je i prostor potkrovlja Narodne biblioteke u Novom Bečeju: “Nekako je prirodno što smo večeras ovde, u Narodnoj biblioteci, povodom jubileja koji vredi proslaviti ovakvom predstavom, jer je tema istorijska, pesnička, književna, kulturološka i sociološka, dakle, priča o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj će nekako, čini mi se, pronaći svoj pravi ambijent ovde, u ovom potkrovlju gradske biblioteke”. Ipak, i pored toga što je ambijentalna, ova predstava ima bogat život i, do sada, imala je nekih šezdeset izvođenja i naišla je na odličan prijem kod publike.

Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, veoma je zadovoljna time što je ova izvrsna predstava krunisala jubilej biblioteke. “Mi smo se odlučili za predstavu gospodina Subotičkog iz više razloga. Kao što znate, naša „stara dama“, naša Narodna biblioteka, slavi svoj 180. rođendan i ta proslava traje od januara ove godine. Mi se nismo odlučili da to bude samo jedna proslava, već da nizom prigodnih dešavanja obeležavamo tokom cele godine ovaj značajan datum. Lenka Dunđerski i Laza Kostić pripadaju ovom našem podnevlju, to je najlepša ljubavna pesma koja je spevana o jednoj predivnoj ljubavi i mislim da joj je mesto ovde. Mislim da je predstava konačno došla na pravo mesto gde treba da se odigra na veliko zadovoljstvo svih nas” rekla je Đukičin.

Pre same predstave “Od raja do beznjenice” publika je bila u prilici da odgleda i kratku monodramu o zaveštanju Bogdana Dunđerskog čime je veče upotpunjeno i zaokruženo.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković