webinfo

A+ A A-

Održana “Mala kolonija velikog srca”

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_LikovnaKolonijaNBJosimovic2019.jpgProteklog vikenda, u subotu, 20. jula, u privatnoj galeriji Nadice Josimović u Novom Bečeju, održana je likovna kolonija pod nazivom “Mala kolonija velikog srca” koja je na jednom mestu okupila decu sa teritorije opštine Novi Bečej koja se bave likovnom umetnošću, ali i odrasle slikare. 

 

Kako je rekla Nadica Josimović, ideja za organizovanje ove likovne kolonije nastala je prošle godine, zajednički su je osmislile ona i Monika Jovanov, a podršku je pružila i lokalna samouprava. Govoreći o tehnikama kojom se deca bave, Josimović je rekla: “Oni, prvenstveno, koriste akrilne boje, pastel, rade i na platnu. Posebno bih pozdravila Timeu Čajku koja je poslala deo svoje ekipe na ovu koloniju. Ima tu talentovane dece iz opštine, a sledeće godine, nadam se, biće u mnogo većem broju”. 

Sa druge strane, Monika Jovanov potvrdila je da je osnovna ideja druženje i razmena iskustava, ali i da je cilj da ovo preraste u jednu tradicionalnu koloniju sa naglaskom na to da stariji slikari prenesu svoja znanja i veštine na omladinu, a da deca pokažu šta je to što već znaju i umeju. “Planirano je da radovi sa ove kolonije budu izloženi u galeriji Narodne biblioteke, imaće i prateći katalog, tako da ćemo i na taj način promovisati samu koloniju, a i podržati decu”, zaključila je Jovanov. 

Posebnu podršku koloniji pružio je naš eminentni slikar, Janoš Mesaroš, koji se ovog puta javio u nešto drugačijoj ulozi. On je najmlađim učesnicima dao osnovne smernice o tome kako da slikaju, da slikaju ono što osećaju iznutra, a potom je skuvao paprikaš za sve učesnike koji je slikare svih generacija okupio za istom trpezom.
Govoreći o koloniji, Mesaroš je kazao: “Mala kolonija velikog srca treba da izraste, jednog dana u veliku koloniju, ali i da ostane velikog srca”. Ipak, on je saglasan i da odrasli slikari mogu nešto da nauče od dece: “Znanje je neiscrpna stvar. Onaj čovek koji kaže da nešto zna, već nema mesta da nešto nauči. Ja, uglavnom, kažem da još ne znam dovoljno”.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković