webinfo

A+ A A-

Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, od sutra nema škola

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_coronavirus.jpgPredsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.


On je rekao da od sutra neće biti nastave u školama i na fakultetima, najverovatnije do kraja školske godine. Dezinfikovaće se svi prostori, školski program emitovaće se preko televizijskih kanala - RTS3 i RTS Planeta.
 
On je dodao i da nema treninga, nema sporta, nema teretana, a da će o tome predsednica Vlade Srbije sutra više govoriti.
Rekao je da se svakodnevno mogu očekivati nove mere. Državljani Srbije koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta virusa korona 28 dana. Svako narušavanje pravila značiće tri godine zatvora.
 
Od sutra bolnice u kojima se leče obleli od virusa korona čuvaće Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izloacijom.  
 
Predsednik je zamolio ljude starije od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima.
 
Srbija je u ratu protiv nevidljivog protivnika, rekao predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Kako je rekao, on je zamolio predsednika Kine Si Sinpinga za pomoć.
 
Trenutno se dve osobe među obolelima od koronavirusa nalaze na respiratorima i oni su u teškom stanju. Ostali su dobro i stabilno, rekao Vučić.
 
Podsetimo, u Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva virusa korona, što je dvoje novih pacijenata.
 
Vlada Srbije na današnjoj sednici prethodno je donela Zaključak kojim se zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama, sa 100 ljudi koliko je prethodno bilo definisano, smanjuje na 50 ljudi. Takođe, donela je odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.
Vlada je uputila preporuku svim sugrađanima starijim od 65 godina, da posebno ograniče svoje kretanje i da u što manjoj meri izlaze iz kuće, budući da su oni najugroženija grupa stanovništva.
 
Prethodno se Vlada oglasila saopštenjem u kojem je apelovala na najstarije sugrađane da prate savete i budu u komunikaciji sa najbližima.
 
Tokom dana, predsednik Vučić je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Autor: 021.rs

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković