webinfo

A+ A A-

Novi Bečej: počela izrada Plana javnog zdravlja

b_670_377_16777215_00_images_Tijana_Slike_NBJavnoZdravlje3.jpgU organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i uz podršku Vlade Švajcarske, u Domu kulture u Novom Bečeju danas je održan prvi ciklus radionica u cilju podrške izradi Plana javnog zdravlja i sticanja kompletne slike o finansiranju javnog zdravlja na lokalnom nivou.

 

Jasmina Tanasić - programska direktorka za društveni razvoj Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kaže da prema Zakonu ob_280_196_16777215_00_images_Tijana_Slike_NBJavnoZdravlje1.jpg javnom zdravlju, gradovi i opštine imaju obavezu da usvoje Plan javnog zdravlja.
"Zdravlje je tema koja je jako aktuelna ovih dana. Svedoci smo epidemije korona virusa, zagađenog vazduha u većim gradovima. Voda je konkretno u Vojvodini veliki problem i najčešće je neadekvatna za ljudsku upotrebu. To su sve teme koje su svima dobro poznate, a lokalna samouprava, treba smisleno i strateški, sa više strana da se pozabavi i reaguje na uzročnike ovakvih problema", rekla je Tanasić i dodala da su u planu tri radionice.
"Danas će se skicirati stanje i slika zdravlja Novog Bečeja, ali i Nove Crnje i Sečnja, tri opštine srednjebanatskog okruga. Pozabavićemo se indikatorima zdravstvenog stanja stanovništva i izvešćemo zaključke šta je to što treba unaprediti.
Na drugoj radionici će uslediti dogovor oko ciljeva koje želimo da postignemo, a koji će proisteći iz danas mapiranih problema. Na trećoj radionici će se videti ko će i šta konkretno da uradi da se realizuju ti ciljevi i na koji način ćemo obezbediti sredstva da to bude finansijski održivo."

Predsednik novobečejske opštine - Saša Maksimović je naglasio da će opština Novi Bečej do juna meseca izraditi Plan javnog zdravlja.
"Mi smo već dosta odmakli u poboljšanju kvaliteta života građana, što svakako podrazumeva i izradu ovog Plana. Ali, nekako, kada se spomene Javno zdravlje, svi pomisle na unapređenje rada Doma zdravlja. Ne. Plan javnog zdravlja podrazumeva mnogo širi spektar, od izrade kanalizacije, rekonsturkcije vodovoda, izbacivanje azbestnih cevi."


b_300_441_16777215_00_images_Tijana_Slike_NBJavnoZdravlje2.jpgKako je istakla dr Žanka Subić, specijalista epidemiologije u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje, odgovornost je na celoj zajednici, te stoga, u izradi Plana, pored institucija zdravstvenog sistema učestvuju i ostali organi lokalne samouprave.
"Danas su ovde predstavnici Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, predstavnici predškolskih i školskih ustanova, predstavnici Centra za socijalni rad, sportska društva, načelnici uprava za komunalne delatnosti i za zaštitu životne sredine, a ne samo lekari jer je javno zdravlje jedna široka oblast i nalazi se u svim tim oblastima podjednako."

Plan javnog zdravlja se donosi na period od 8 do 10 godina, jer je potreban duži vremenski period da bi se neke stvari rešile i ispravile.
"Cilj Plana javnog zdravlja jeste da zajednica svojim organizovanim naporima doprinese boljem kvalitetu života građana, dužem i kvalitetnijem životu, da zajednica bude otpornija u kriznim i vanrednim situacijama i da građani požele da ostanu da žive u njoj", zaključila je Jasmina Tanasić - programska direktorka za društveni razvoj Stalne konferencije gradova i opština.

 

Oblasti delovanja javnog zdravlja prema Zakonu o javnom zdravlju obuhvata šest ključnih oblasti:

-Fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovništva,
-Promocija zdravlja i prevencija bolesti,
-Životna sredina i zdravlje stanovništva,
-Radna okolina i zdravlje stanovništva,
-Organizacija i funkcionisanje zdravstvenog sistema
-Postupanje u kriznim i vanrednim situacijama.

 

 

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković