Srbiji nije dovoljna ni armija kontrolora zbog čega odgovornost moraju preuzeti i proizvođači mesa, klaničari, trgovci, ali i sami potrošači. Rashladne vitrine ne ulivaju poverenje

 

- Svi nalazi inspekcije o proizvođačima i prerađevačima mesa biće uskoro dostupni svim građanima na našem sajtu - otkriva za „Novosti“ Sanja Čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači će se nalaziti u zelenoj, narandžastoj i crvenoj zoni, u zavisnosti od toga kakav je kvalitet njihove robe i kako ispunjavaju standarde, te će i potrošači moći da se informišu o tome.

Inače, prema važećem zakonu, najodgovorniji za robu postaje proizvođač koji mora da garantuje sve ono što se nalazi u proizvođačkoj specifikaciji i deklaraciji za robu koja je u prometu.

Čelebićaninova je kazala da u Srbiji trenutno ima 277 veterinarskih inspektora, a potrebe su takve „da ni armija inspektora ne bi bila dovoljna“, zbog čega odgovornost moraju preuzeti i proizvođači mesa, klaničari, trgovci, ali i sami potrošači. Posebno u periodima tropskih vrućina, koje su bukvalno preplavile Srbiju.

REDOVNE POSETE
Redovne kontrole inspektora sprovode se u 25 okruga na teritoriji Srbije. Protiv trgovaca koji neispravnu namirnicu stavi u promet, pokreće se prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku, ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu. Kazne za firme iznose do tri miliona, za preduzetnike do pola miliona, a za građane do 50.000 dinara.

- Kupci moraju da obrate pažnju na rok trajanja, izgled hrane, boju, miris, ukus, a najvažnije je kupovati hranu na proverenim mestima, gde postoje i rashladni uređaji - kažu u Upravi za veterinu.

Strah od mogućih problema sa kvalitetom mesa i prerađevina, ali i sve više cene ove jedne od osnovnih životnih namirnica, razlog je što je, u ovim vrelim danima, u ponudi sve više robe koja je, bar izgledom, sve više „na ivici“ ispravnosti.

Od prošlog meseca je, na primer, kilogram junećeg buta prve klase bez kostiju koštao oko 670 dinara. U isto vreme se, i to u istoj prodavnici, meso treće kategorije prodaje za čak 706 dinara za kilogram. Trgovci za ovo baš i nemaju opravdanja, osim da će, možda, i za junetinu prve kategorije stići nove, naravno više cene.

Slična nelogičnost postoji i u slučaju piletine. Naime, kilogram piletine pripremljene za roštilj košta 299 dinara, dok ista količina iznutrica ima cenu od 295 dinara. Pileći file, kao najbolji u ovoj kategoriji mesa, košta oko 630 dinara.

Svinjski but košta i do 550 dinara za kilogram, mada ga neke trgovine nude i po 499, dok svinjski file košta 815 dinara.


izvor: novosti.rs


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

U Novom Bečeju, stanovnici sada mogu preuzeti nalepnice...

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i njegovi sara...

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životn...

U nedelju, 7. aprila 2024. godine, Dom zdravlja Novi Be�...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

U nedelju, 07. aprila 2024. godine, Dom zdravlja Bečej ...

NAJNOVIJE

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Garatovano nazaboravan, inspirativan i bezbrižan odmor ...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži