Sve je počelo sa starim porodičnim receptom do kojeg je pomalo slučajno došao pradeda Paskala Miša koji danas komercijalizuje 34.000 boca godišnje ovog eliksira na svom imanju u Kvebeku.

 

Ovaj 40-godišnji Kanađanin poreklom iz Belgije ima neobičan vinograd na kojem ne gaji grožđe već nekoliko vrsta paradajza koje je sam odabrao.

Ovaj bivši mesar kaže da je počeo da gaji "vinski" paradajz pre sedam godina.

"Hteo sam da završim ono što je moj deda započeo tokom 30-ih godina prošlog veka", ispričao je za AFP Miš koji svom paradajzu posvećuje istu onu pažnju s kojom vinogradari okružuju svoje grožđe.

Miš je svoje vino, za čiju je proizvodnju, od njive do flaširanja, potrebno da protekne devet meseci, nazvao "Omerto" u čast pradede Omera.

Vino, boje zlata, sadrži 18 odsto alkohola i nema ni malo ukus paradajza, a prodaje se po ceni od 25 dolara za buteljku. Vino od paradajza je zasad komercijalizovano samo u Kanadi, ali Miš se nada da će se uskoro naći i na američkom i evropskom tržištu.


izvor: 021.rs