Žene koje tokom trudnoće konzumiraju kolin imaju zdraviju decu, odnosno manje su šanse da će deca kasnije u životu razviti šećernu bolest ili hipertenziju, tvrde naučnici.
U istraživanju, grupa žena u trećem tromesečju trudnoće dobijala je 930 miligrama kolina, što je dvostruko od preporučenih vrednosti.
Rezultati su pokazali da su njihove bebe imale za 33 odsto niže koncentracije kortizola u krvi, u poređenju sa kontrolnom grupom žena koja je konzumirala oko 480 miligrama kolina.
Portal "Vitamini" prenosi da je kortizol hormon koji telo proizvodi u sklopu reakcije na stres, a koji takođe povećava vrednost šećera u krvi.
Smatra se da kolin menja ekspresiju gena uključenih u proizvodnju kortizola.
Rezultati studije američkih naučnika ističu da bi povećano uzimanje kolina tokom trudnoće moglo poništiti neke štetne posledice prenatalnog stresa na ponašanje, neuroendokrini i metabolički razvoj deteta.
Kolin bi tako mogao biti koristan kod žena koje tokom trudnoće pate od anksioznosti i depresije, kao i preeklampsije.
Prehrambeni izvori kolina su žumance jajeta, govedina, svinjetina, mleko, leguminoze (mahunarke)...
(Tanjug)