Ako želite da unesete što više proteina u organizam - jedite insekte, navodi popularni holandski „Kuvar sa insektima“, profesora Marsela Dikea sa Univerziteta u Vageningenu. Knjiga sadrži niz neobičnih recepata kao što su čokoladni mafini sa crvima, ili rižoto sa pečurkama i skakavcima.

Poznato je da se u knjižarama najviše traže knjige sa receptima, a ni elektronski mediji ne kriju da su najgledanije emisije upravo one koje su posvećene kulinarstvu.

U toj branši teško je biti originalan, ali ipak nije nemoguće. Zato se u Holandiji početkom ove sedmice u knjižarama pojavio kuvar "The Insect Cookbook" koji promoviše konzumiranje insekata, kao značajan izvor proteina.

„Ovu knjigu vidim kao još jedan korak ka uvođenju insekata u jelovnik restorana u Holandiji. Očekujem da ljudi kupe kuvar i počnu da pripremaju jela od insekata kod kuće", rekao je Marsel Dike, profesor Univerziteta u Vageningenu i stručnjak za proizvodnju hrane.

Rezultati istraživanja naučnika sa ovog univerziteta pokazuju da insekti predstavljaju najbolji izvor proteina, što je važno imajući u vidu konstantni rast svetskog stanovništva.

Dike podseća da će do 2050. godine svetsko stanovništvo dostići brojku od devet milijardi i da će tada biti teško obezbediti dovoljno proteina za sve.

Insekti i meso životinja kojima se ljudi sada hrane, imaju sličnu nutricionu vrednost, a emitovanje ugljen-dioksida prilikom proizvodnje insekata je sto puta manja nego u slučaju uzgoja svinja, na primer.

U Holandiji već postoji restoran koji na svom meniju ima pet jela od insekata, među kojima su čokoladni mafini sa crvima, ili rižoto sa pečurkama i skakavcima.

Vlasnik ovog objekta kaže da ne očekuje da insekti postanu posebno popularni, jer su neobičnog ukusa.

izvor: RTS