Na stotine ljubitelja sira u SAD platilo je kartu od 25 dolara kako bi izbliza gledali finale Svetskog šampionata u siru i pratilo 40 sudija u belim laboratorijskim mantilima kako isprobavaju uzorke.

Ovo je prvi put da je posetiocima naplaćivan ulaz na finale koje je do ove godine bilo relativno neprimećeno u medijima i mesto okupljanja svega nekolicine ljubitelja i novinara, ali je ovoga puta grickanje sira izazvalo daleko veću pažnju.

Sa razvojem industrije hrane i sve većim brojem gurmana i kuvara koji se nadmeću u proizvodnji lokalne, održive ili organske hrane, šampionat je postao nezaobilazan.

Takmičenje, koje se svake druge godine održava u Medisonu, obično privuče oko 2.000 učesnika iz dvadesetak zemalja. Uglavnom je jedan sudija zadužen za degustaciju, ali ove godine 400 posetilaca koji su platili kartu moći će da probaju 15 sireva-finalista, druže se sa proizvođačima sira iz Viskonsina i upoznaju međunarodni žiri.

"Ranije, osim ako niste bili super zaluđeni za sir, na ovaj šampionat niko nije dolazio", kaže organizator festivala Džini Karpenter. "Ali ove godine ljudi su pohrlili da probaju 15 različitih sireva iz 15 različitih zemalja i upoznaju najbolje proizvođače sira iz Viskonsina".

Stručnjaci sir porede sa vinom. I jedan i drugi imaju suptilne varijacije zavisno od regiona porekla, godine proizvodnje i tehnike korišćene u proizvodnji. I ocenjivanje je slično.

Sudije muljaju sir u ustima u potrazi za njegovim karakteristikama i potom ispljunu uzorak. Neke sudije čak brišu salvetom jezik između probanja.

Keti Daram, 54, koja je kupila karte za sebe i supruga raduje se druženju sa stručnjacima. "Zaista me interesuje da li može da se okusi razlika", kaže ona.

A kada se takmičenje završi, pobednik može da očekuje skok cene svog proizvoda. Protekla tri šampionata Švajcarska je osvojila glavne nagrade.

(Tanjug)