Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, 27. februara, okupljenim novinarima predstavljen je projekat na osnovu koga će bečejski Dom zdravlja dobiti novi rendgen aparat.

Kako je objasnila dr Kosana Nešić, direktor Doma zdravlja, radi se o tome da je Dom zdravlja konkurisao na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti zdravstvene zaštite kod Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Projekat je odobren i bečejski dom zdravlja bi trebalo da najkasnije do 1. septembra dobije novi RTG analogni uređaj sa podnim nosačem i sistemom za kompjuterizovanu radiografiju. Iznos dobijen od Uprave za kapitalna ulaganja je 5.814.000,00 dinara, a Dom zdravlja učestvuje sa 1.026.000,00 dinara, odnosno 15% sredstava. Time je vrednost celokupnog projekta, u stvari, 6.840.000,00 dinara.

Iako Dom zdravlja već poseduje dva aparata, ova donacija je izuzetno bitna za pacijente budući da su oba stara i u veoma lošem stanju. "Mi imamo dva aparata, jedan je u zgradi ATD. Taj RTG aparat je dobijen 2000. godine, a 2008. je bio jako dotrajao, pa je gro delova zamenjeno novim delovima. Međutim, zajedničko za oba rendgena je da su nam kvarovi jako česti i to su kvarovi koje je jako skupo popravljati", objasnila je Nešićeva. Ona je dodala i da bi, primera radi, popravak stativa aparata u ATD-u iznosio negde oko 2.000.000,00 dinara, te da se na osnovu cost-benefit analize lako uočava da se takvi zahvati ne isplate. Istakla je da je digitalizacija otišla mnogo napred u proteklim godinama, te da je u interesu kako pacijenata, tako i zaposlenih koji rade sa aparatima nabaviti nove i bezbedne uređaje poput ovog koji uskoro stiže u Dom zdravlja. O značaju rendgenske dijagnostike za Bečejce govori i činjenica da se godišnje uradi više od 5000 radioloških usluga.

Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej, pohvalio je uspešnost ovog projekta, ali i ukazao na to da ima mnogo stvari koje treba uraditi u Domu zdravlja. Ipak, on je ostao optimističan u pogledu mogućnosti za rešavanje problema putem sredstava dobijenih od viših nivoa vlasti. Tošić je rekao da je sada lakše konkurisati za sredstva budući da se ostavlja prostor od 30 dana od dana konkurisanja da se obezbedi finansijsko učešće u projektu što olakšava samoupravi da aplicira za sredstva.

 

I Dositejeva ulica se rekonstruiše

Na istoj konferenciji za medije, bilo je reči i o drugom projektu koji je Uprava za kapitalna ulaganja odobrila bečejskoj samoupravi, a to je projekat rekonstrukcije Dositejeve ulice u Bečeju. "Dobili smo 38 miliona dinara sa PDV za rekonstrukciju kolovoza, trotoara, parkinga, vodovoda, zelenih površina i rasvete. Pored toga, paralelno, radimo projekat za toplovod. Taj projekat još nije do kraja završen, ali u najavi je da će koštati negde oko 20 miliona što znači da će cela rekonstrukcija sa toplovodom koštati maksimalno negde oko 55 miliona dinara" rekao je predsednik opštine Bečej, Dragan Tošić. On je istakao i da ova sredstva od 38 miliona dinara stižu u bečejsku opštinu bez i jednog dinara učešža. Upitan za rokove završetka, Tošić je kazao da je rok za izvođenje radova 90 dana, a da bi projekat trebalo realizovati do prvog septembra. On je posebno istakao i da će se voditi računa o tome da što veći deo radova bude izveden za vreme raspusta kako bi se u što manjoj meri ometali đaci koji pohađaju škole u blizini.

Dragan Tošić je, ovom prilikom još jednom najavio da postoje investitori koji su voljni da ulože u industrijsku zonu, ali nije želeo, u ovom trenutku, da bude precizniji budući da tek treba raspisati konkurse za kupovinu zemljišta, te on ne želi da na bilo koji način prejudicira ishod predstojećeg konkursa.

 


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

FLICKR