iza puta u sadasnjost korice PRESSU svetu koji nas neprestano izaziva materijalnim bogatstvom i društvenim pritiscima, ponekad se izgubimo u traganju za srećom. Međutim, postoji autentičan glas iz Bečeja, koji nudi drugačiji pristup - Dalibor Stojšić, autor knjige „Iza puta u sadašnjost”.

Njegova prethodna knjiga „Put u sadašnjost”, već je osvojila srca čitalaca, dok se njegov novi rad „Iza puta u sadašnjost” ističe kao osvežavajuće „štivo”, koje nudi unikatan metod za ostvarenje sreće i ispunjenosti u savremenom svetu.
Upoznaćemo se s metodologijom, koja stoji iza njegovih dela i saznati kako ove praktične tehnike pomažu ljudima da pronađu prave životne ciljeve, osveste iluzije i prevaziđu unutrašnje prepreke, te pronađu suštinsku sreću u svakom trenutku svog života.

 

U današnjem svetu, koji teži materijalnom bogatstvu, kako Vaša knjiga pomaže ljudima da pronađu svoje prave životne ciljeve i ostvare duhovno ispunjenje?

-Knjiga je koncipirana tako da usmerava čitaoca da prvenstveno u sebi otkrije, koji su njegovi stvarni životni ciljevi. To je veoma važno. Ukoliko se čovek bavi ciljevima, koji su samo neka vrsta trenda, neće u tome uspeti. Ne postoji metod, barem ja nisam nikada čuo za tako nešto, koji će vam pomoći da ostvarite cilj, koji nije vaš, koji ne osećate, ne možete u svesti da doživite. Naravno, moguće je ovim metodama, koje sam izložio u knjizi, ostvariti i materijalne ciljeve. Želeti materijalno nije loše. U takvom svetu živimo. Ali, isključivo se baviti materijalnim ostvarenjem i zapostavljati ono “što nam duša ište” ne dovodi do sklada u čoveku. Čovek se, hteo to da prizna ili ne, nesvesno buni protiv nekih ciljeva, koje nameće socijalna sredina. On zapravo želi da ostvari sebe, jednostavno zbog sebe. Ni tu nema ničega lošeg. Ali, podleže pritiscima ovog sveta, pritiscima društva i medija, ne realizuje ono što je zapravo on i zato biva nesrećan. Iz tog konflikta, unutrašnje borbe u čoveku, gde je rastrzan između ciljeva socijalne sredine i njegovih ličnih ciljeva, ne može da se kreira ništa dobro i pozitivno. Na konfliktu se ne stvara. To je važno da svaki čovek razume. Ili barem da pokuša da razume.

 

Dalibor Stojšić 2023U knjizi spominjete razbijanje iluzija o čoveku i svetu oko njega. Možete li nam reći nešto više o svemu tome i kako to zaista pomaže ljudima da ostvare svoje ciljeve?

-Praktikujući metode Spiritualne tehnologije, ne samo na sopstvenom primeru već i u radu sa klijentima, uvideo sam da čovek današnjice živi život prepun uverenja, ideja, verovanja. Jednom rečju iluzija. Na takvim osnovama, ukoliko želi da kreira ciljeve, a svi žele, pokušava da izgradi nešto svoje, nešto posebno, da ispolji kreaciju i vrlo retko uspeva. Jednostavno, na pogrešnim osnovama nije moguće graditi. Jedna od velikih zabluda savremenog čoveka je bazirana na radu sa emocijama. Potpuno pogrešan put. Ubacuju se emocije, neka, da tako kažem, slatkoća i maštarije, a očekuje se da se sve to pretoči u realnost. To jednostavno ne biva. Ukoliko želite da se bavite kreiranjem ciljeva u stvarnom životu, prvo morate da izbijete sebi iz glave razne iluzije o ovom svetu. Zapravo, čitajući knjigu shvatićete da vi to već znate, samo je bio potreban neko da vam to sada kaže, napiše, sugeriše, istakne.
Razbijanje iluzija je možda i najvažniji segment. Čak i ako ne želite da kreirate ciljeve, odnosno sebe ubedite da ne želite, mada je to nemoguće, dobro je da vas neko često u životu vraća realnosti. Ja često govorim da je spiritualnost zapravo vraćanje u realnost. Sve je veoma jednostavno. Možda bi to bila prva iluzija za uklanjanje za nekog ko počinje da se bavi duhovnim radom.
Dakle, shvatiti ko smo, gde smo, koliko zapravo mnogo možemo je sledeći stepenik. Potom sledi “brisanje” raznih “ideja”, koje čovek današnjice lako kupi preko interneta ili preko mnogobrojnih “prodavaca” duhovnosti.

 

Kakav je Vaš pristup u izlaganju metoda za kreiranje ciljeva? Kako ste uspeli da „upakujete” ovaj koncept na jednostavan i praktičan način?

-Moj cilj je bio da pišem jednostavno i jasno, kako bi me svako razumeo. “Ako ono što radite ne možete da opišete kao proces, onda ne znate šta radite”, rekao je W. Edwards Demming. Dakle, prvenstveno meni je bilo važno da bezbroj puta “prođem” čitav proces i da budem potpuno siguran u njegovu funkcionalnost. Kada sam sebi dokazao da je moguće, tada sam samo koristio svoje dugogodišnje iskustvo iz medija i sve to preneo u knjigu. Moje stanovište je da ako nešto znate i sigurni ste u to, nema potrebe da to predugo objašnjavate ili pišete na hiljade stranica. Sve može da se predoči kratko i jasno. Današnji čovek živi hronični nedostatak vremena, te mislim da će mu ovakav pristup najviše odgovarati.

Dugo sam tragao za sistemom, koji će prvo meni pomoći. Upoznao sam razne tehnike, ali nisam bio zadovoljan rezultatima. Nekako, kroz moj spiritualni rad se proteže rečenica iz jednog drevnog znanja, koja glasi, parafraziraću, “...da je ovo vreme u kojem je potrebno kombinovati razna znanja”. Dakle, tražiti sličnosti, segmente gde se određena znanja dopunjuju i međusobno podržavaju. Egocentrizmu u spiritualnosti nema mesta. Tako sam i ja u jednom trenutku shvatio da treba više sistema, znanja ili kako god želite to da nazovete, objediniti i tako stvoriti za današnje vreme nešto funkcionalno. Mnogo godina istraživanja i rada stoje iza ove knjige. Mnogo sam grešio, lutao, tragao, potrošio mnogo vremena učeći nešto što možda nije u potpunosti bilo praktično, ali ja to tada nisam znao. Zato vi ne treba da tragate i gubite vreme na istraživanja. Imate sada sve na jednom mestu.

 

Navodite da knjiga nije preobimna, ali da se čita više puta. Koje su ključne poruke ili tehnike koje biste čitaocima preporučili da primene u svakodnevnom životu?

-Knjiga se čita, pa rekao bih mnogo puta. To ne kažem zato, jer sam neskroman, već zato što su u knjizi izložene metode, koje je neophodno naučiti i primenjivati. Jednostavno, tako se uči. Otvoriš knjigu, čitaš, primenjuješ, pa tako ponovo sve dok ne savladaš. To je put.
Ima više ključnih tehnika. Odnosno, sve su ključne, svaka za svoj segment funkcionisanja. Ipak, meni je najdraža tehnika Formula rastvaranja. Ovu tehniku primenjujem gotovo svakodnevno. Vrlo je laka za učenje, kao uostalom i sve ostale tehnike, koje su izložene u knjizi. Ovom tehnikom na brz i lak način uklanjamo nepoželjni sadržaj, koji nam se javlja u svesti u svakodnevnom životu. To je ono što zovemo naši problemi. Posle razbijanja iluzija, čeka nas čišćenje svesti, da bismo na kraju procesa “instalirali” poželjno stanje ili kreirali cilj. Isto kao u životu. Prvo čistimo da bismo koristili. Da li vam ovo deluje normalno i realno? Da, to je spiritualnost, povratak u realnost. Ovde nema zavodljivih i pekmezastih priča. Ne igram se vašim emocijama, već vam predočavam koje korake je neophodno da preduzmete da biste imali kvalitetniji život. Deluje jednostavno, zar ne?

 

iza puta u sadasnjost korice PRESS prednjaKoliko Vaš dugogodišnji rad i istraživanje doprinose praktičnim tehnikama izloženim u knjizi? Možete li nam pružiti primer kako je Vaš metod već pomogao ljudima u ostvarenju njihovih ciljeva?

-Ne samo moj rad, već i povratne informacije, koje dobijam od klijenata i saradnika. To je veoma važno, jer u suprotnom istraživač može vrlo lako da se izgubi u nekoj svojoj samodovoljnosti i sopstvenoj iluziji da je stvorio nešto značajno, bez potvrde koliko je to zapravo funkcionalno. Kroz svoj rad sam prošle godine kreirao i metod Ezo present. To je nešto prvo od mene. Nekako sve to ide jedno sa drugim, nadovezuje se. I kroz Ezo present metod i ostale tehnike, i kod klijenata i kod saradnika dobijam potvrdu da sve odlično funkcioniše. Onako kako je predviđeno.
Jedan primer je za mene i dalje fascinantan. Jedna žena je praktikujući moj metod Ezo present za par dana promenila svoj život. Preselila se u drugi grad i dobila posao. Nijedan drugi metod nije znala, jer se ne bavi ovakvim radom. Pre razgovora za posao je praktikivala isključivo Ezo present. Ipak, ovaj metod nisam izneo u knjizi, jer ljude obučavam za to preko interneta. Ostali metodi su isto tako doprineli mnogobrojnim klijentima bolji kvalitet života. Za neke ljude je trenutno možda rano da mi jave rezultate. Jer, ovde je važno primeniti pravilo: Ne govori nikome cilj! Ćuti, radi, budi sistematičan i uporan. Ne govori čak ni meni šta kreiraš. Ali, javi mi kada uspeš. Volim i ja da se radujem tome!

 

-Kako biste opisali profil čitalaca kojima je knjiga „Iza puta u sadašnjost” namenjena i koja očekivanja možete da im prenesete u vezi s njenim sadržajem?

-Svako ko iskreno želi da kreira po svojoj volji je čitalac i što je najvažnije praktikant ovih metoda. Očekujte neočekivano. Očekujte da ćete prvo biti šokirani onim što čitate. Potom ćete možda i negodovati, potom sledi deo kada će vas knjiga zainteresovati, a na kraju vam je više niko ne može izbiti iz ruku. Obično je takav put. To je proces, a proces valja preći u potpunosti. Ne očekujte da ću vas kroz knjigu ubeđivati ili slatkorečivo šarmirati da verujete u nešto što ne možete da prihvatite. Takve knjige kratko traju i brzo se zaboravljaju. Ja vas kroz knjigu upućujem da prvenstveno istražite sebe, da se suočite sa sobom, a to nije baš lak posao. Ipak, kada prebrodite prvu barijeru, biće vam drago što baš radite na ispitivanju sebe i svojih potencijala, jer ćete ustanoviti koliko ste vi zapravo moćni, koliko možete i koliko ste već u svom životu uradili. Navodim vas da shvatite u startu svoju vrednost. Jer, to je dokaz. Priče, tekstovi, knjige, filmovi...sve to može da bude lepo, motivaciono, inspirativno, ali nikada ne može da bude toliko jako i snažno kao vaš dokaz da ste nešto stvorili i uradili, kreirali u svom životu.

 

Kako gledate na budućnost duhovnosti i razvoja svesti? Da li smatrate da su knjige poput Vaše neophodne kako bismo se nosili s izazovima modernog sveta?

-Duhovnost je bila i prošlost, ona je i sadašnjost i budućnost. Čovek je prvo duhovno biće, pa sve ostalo. Naša svest se danas ubrzano razvija i to se vidi na svakom koraku. Konfuzija u društvu je možda čak i dokaz tome, jer sve ubrzano teče i pojedinci nisu u stanju da se u kratkom vremenskom periodu adekvatno snađu. Knjige i da i ne i možda. Sve zavisi od toga šta čovek želi i koji koncept je za njega najadekvatniji. Neki ljudi ne žele previše da se udubljuju u znanja i žele samo metod. Javljaju mi se za kurseve ili seanse. I to je u redu. Drugi, pak, bi više da čitaju, saznaju, da proširuju svoja znanja. Opet, i to je u redu. Svako bira za sebe ono što mu je najadekvatnije. Ja da ne mislim da knjige još uvek imaju vrednost, ne bih pisao. Okrenuo bih se verovatno nekom drugom mediju. Možda zato što sam i ja mnogo čitao i učio iz knjiga. Može biti da sam staromodan. Ali, čini mi se da to tako još uvek funkcioniše. Zaista, postoje danas briljantna dela i što je veoma važno, lako su dostupna. Na kraju knjige sam napisao koje knjige i ja preporučujem čitaocima, koji žele da prošire svoje znanje.

 

Kakvi su planovi za buduće projekte ili knjige? Da li već imate neke nove ideje koje biste želeli da podelite s čitaocima?

- Iako sam rekao da o ciljevima ne treba govoriti unapred javno, ja ću ipak za Vaš portal izneti jedan deo plana. Pre svega, zbog toga što Vi pratite moj rad. Sećam se, pre pet godina kada smo radili intervju nakon objavljivanja prve knjige, obećao sam da će biti napisan nastavak, ali nisam obećao kada. Obećanje je sada ispunjeno. Ono što planiram ubuduće su kursevi za kreiranje ciljeva, potom kursevi Aspektike jednog fenomenalnog metoda i naravno kurs mog metoda Ezo present. Što se pisanja tiče, trenutno pišem roman, triler, koji će biti prožet i mistikom i spiritualnošću. Biće tu raznih špijuna, obaveštajnih službi, zapleta, ali i duhovnih poruka, koje pokušavam da ugradim u roman. Dakle, roman prvo treba da zainteresuje, da bude zanimljiv, ali i da podstiče na razmišljanje. Sve to, naravno, na jednostavan način, kroz pomalo neobičnu i nesvakidašnju priči dvoje mladih ljudi. Kada će roman ugledati svetlost dana, to ne mogu još uvek da znam. U fazi sam stvaranja, a to je opet moj način kako se kreiraju ciljevi. Nekada treba i pustiti kreaciji da sama nešto odradi, biti smiren, raditi i uživati. I to ćete pronaći u knjizi!

 

Knjigu „Iza puta u sadašnjost” možete naručiti na Instagramu: DM @dalibor_stojsic ili imejlom: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Cena knjige je 550 dinara + troškovi dostave.

 

Povezane vesti: Intervju: Dalibor Stojšić - “Put u sadašnjost”


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Posao za dva vozača kombija ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Posao za dva službenika obezbeđenja ...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Obaveštavamo Vas da će ”Ciklonizacija“ AD Novi Sad...

NAJNOVIJE

U Novom Bečeju, u Osnovnoj školi „Josif Marinković�...

Nakon što je beligijska kompanija „Somnis Bedding“...

Tražite pouzdan proizvod za održavanje higijene podova...

Na teritoriji opštine Bečej, kada se steknu adekvatni ...

Zbog remonta distributivnih trafo stanica, izgradnje pri...

Obaveštavamo Vas da će ”Ciklonizacija“ AD Novi Sad...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži