U ponedeljak i utorak 28. i 29. septembra će se održati treći krug licitacije državnog zemljišta u opštini Novi Bečej. Prve dve licitacije su održane prošle godine i početkom ove, po godišnjem programu za 2015/16 godinu.

 

U prethodnim licitacijama, zemlje su dodeljene stočarima, koji su ispunili uslov za nadelu državne zemlje na osnovu uzgoja životinja, a ono što je preostalo i ostalo neizdato sada ide na licitaciju.
Pozivaju se poljoprivredni proizvodjači da se uključe u taj postupak, koji je potpuno transparentan, otvoren, pravila su jasno definisana zakonom - ko i u kakvim uslovima može da konkuriše. Ograničenja nema, svako može da konkuriše, samo je potrebno da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. To su uglavnom zemljišta lošijeg kvaliteta, s obzirom da su druga zemljišta već u prvom i drugom krugu zakupljena na 3 godine. Zbog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ovaj krug licitacije važi na godinu dana, samim tim su i ugovori već spremljeni po novom zakonu.
Kontakt osoba je Marija Čejtei u opštinskoj administraciji, zadužena za postupak izdavanja državnog zemljišta.
Zakon o zakupu poljoprivrednog zemljišta nalaže, da se sredstva troše namenski, a u lokalnoj samoupravi se trude da se taj zakon i ispoštuje.

Što se namenskih troškova tiče, od zakupa poljoprivrednog zemljišta, u zadnje dve godine je pokrenuta tema o izgradnji čvrstih atarskih puteva na glavnim atarskim linijama. Do sada je uradjen kilometar i po čvrstog puta sa jednim otresištem na državnom putu izmedju Novog Miloševa i Novog Bečeja. Očekuje se da će se i ove godine moći uraditi sve što se tiče javne nabavke i postupka pribavljanja izvodjača na vreme.
S druge strane, sredstva se troše i na druge mere koje zakon predviđa, a to je navodnjavanje i odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Neki radovi su već u toku, kanali se tarupiraju i čiste, prošlogodišnji koji su očišćeni i izmuljani, nedavno su tretirani herbicidima radi sprečavanja invazivnog rasta drvenastog rastinja.
U planu je i rekonstrukcija 6 ćuprija u ataru, koje su se urušile i postale nebezbedne za prelazak mehanizacije, a koja je u poslednje vreme sve teža i veća.
Analize zemljišta na privatnom i državnom poljoprivrednom zemljištu je takođe u toku. Pozvani su poljoprivredni proizvođači da od 1. septembra učestvuju u tom postupku, koje traje do ispunjenja kvote, maksimalno godinu dana. Po prvi put se radi pored 650 osnovnih analiza i 300 N-Min analiza, tj.svaki uzorak se radi na tri dubine - praktično 1 analiza povlači 3 uzorka. N-Min analiza se inače radi januara i februara meseca, neposredno pre prihrane pšenice.
Intenzivno se radi i na pošumljavanju poljoprivrednog državnog zemljišta i podizanju vetrozaštitnih pojaseva u celoj opštini. Na jesen, odnosno neposredno pred zimu će se nastaviti radovi na podizanju vetrozaštitnih pojaseva u koridoru državnih puteva, put Novo Miloševo-Novi Bečej i drugi koji omogućavaju svojom konfiguracijom da se posade vetrozaštitni pojasevi. Vodi se računa i o tome da to budu medonosne sorte, jer je pčelarstvo u razvoju, da se i njima omogući sirovinska baza. I ove godine će opština konkurisati kod pokrajinskog Sekretarijata sa 22 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za pošumljavanje istih.
“Trudimo se da koristimo iste mere, koje doprinose boljem stanju poljoprivrednog zemljišta, smanjenju vetrova, eolske erozije, kao i poboljšanju mikroklime. A najbitnije je da vodimo računa o zaštiti životne sredine, koja čini jednu celinu sa poljoprivredom”-izjavio je Matija Kovač, potpredsednik opštine Novi Bečej.


NAJNOVIJE

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

Ukoliko se steknu neophodni meteorološki uslovi, u subo...

Predsednik OO Srpske napredne stranke Novi Bečej, Saša...

NAJČITANIJE

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U ponedeljak, 29. juna, bez struje će biti delovi Novog...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Posao za 5 lica u Bečejprometu ...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

POSLODAVAC: PRENA-M INŽINJERING DOO ...

FLICKR