A közlekedési törvény javaslata, amely két héten belül elkészül és parlamenti eljárásba kerül , előírja azt is, hogy elkobozzák azoknak a sofőröknek a gépkocsiját, akik több mint két ezrelékes véralkoholszinttel ültek volán mögé.

 

Ugyanezt az intézkedést hajtják majd végre azok esetében is, akik nem lesznek hajlandóak alávetni magukat az alkohol- vagy kábítószer-vizsgálatnak, illetve akik engedély nélkül vezetnek.
A toxikológusok szerint egy 90 kilogramm testsúlyú embernek már négy pohárka tömény ital elfogyasztása is elég ahhoz, hogy a véralkoholszintje meghaladja a két ezrelékes határt. A jelenleg hatályos törvény ilyen esetekben csak büntetőpontokat irányoz elő, továbbá az engedély megvonását és pénzbírság kiszabását is,de nemsokára, ha a képviselők is elfogadják, az ittas vezetők gépkocsijuk nélkül maradhatnak.
A törvényjavaslat egyébként az engedélyezett véralkoholszint esetében is módosításokat hoz: az eddigi 0,3 ezrelék helyett 0,2 ezrelék lesz engedélyezett.
A 12 évnél fiatalabb vagy 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek az új törvény elfogadása után csak különleges ülésekben utazhatnak majd. Ezt az információt Damir Okanović, a törvény módosításával megbízott munkacsoport elnöke erősítette meg, aki szerint legkésőbb június 1-jéig alkalmazni kezdik majd az új jogszabályt.
A törvényjavaslat egyébként a 21 évnél fiatalabb, illetve a friss engedéllyel rendelkező gépkocsivezetőkre vonatkozóan is újdonságokat hoz: ezután nem vezethetnek majd 12 és reggel 6 óra között. Várhatóan szigorodnak majd a műszaki ellenőrzés meg a vezetőképzés kritériumai is, utóbbi esetében videokamerás ellenőrzést vezethetnek be.
(VajdaságMa)

 


NAJNOVIJE

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

Ukoliko se steknu neophodni meteorološki uslovi, u subo...

Predsednik OO Srpske napredne stranke Novi Bečej, Saša...

NAJČITANIJE

Sutra, u ponedeljak, 29. juna, sprovešće se tretman su...

Predsednik OO Srpske napredne stranke Novi Bečej, Saša...

I ove godine je Mesna zajednica tablet računarima nagra...

Ukoliko se steknu neophodni meteorološki uslovi, u subo...

”Ciklonizacija“ AD Novi Sad će od 1. jula 2020. god...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

FLICKR