Kad tražite posao, pogotovo ako ste stariji od 50 godina, važno je da znate šta ne smete da radite. Kako je za Huffington Post otkrio Paul Bernard, koji je više od 20 godina radio kao izvršni direktor, kandidati za posao prave šest grešaka koje mogu da ih koštaju zaposlenja.

1. Očajavanje nakon gubitka posla

Umesto da traženje novog posla gledate kao priliku, mnogi koji su novi na tržištu rada drže se negativnih mantri: 'Star/a sam', 'Niko me neće uzeti' ili 'Kako su mi ovo mogli učiniti?' Ovo samosažaljenje često kandidata baca u svojevrsnu paralizu. Bolji je pristup da svu negativnu energiju usmerite u čvrstu odlučnost da se vratite u igru, piše Bernard.

2. Prihvatanje prvog posla koji vam ponude

"Video sam da se ovo događa uvek i iznova: nezaposlena osoba dobije ponudu i odmah je prihvata. Nažalost, novi posao zna da ispadne loš. Rezultat je da osoba zamrzi svoj posao, ili ga opet izgubi", piše Bernard, pa savetuje nezaposlenima da tačno odrede šta žele i šta im je potrebno od novog posla. "Kolika mi plata treba? Koja bi me vrsta posla motivisala? Kakav šef i korporativna kultura bi me usrećili? Gde želim da budem za pet godina? Jesam li se spreman preseliti?", to su samo neka od pitanja koja morate sebi da postavite.

3. Ne budite pasivni u traženju posla

Nemojte potrošiti više od 25 odsto vremena javljajući se na oglase za posao. Radije budite proaktivni, pa 75 posto vremena potrošite na uspostavljanje mreže poznanstava i kontakata s ljudima s kojima ili u čijoj branši želite da radite. Ovih dana većina dobrih poslova dobija se preko ličnih kontakata. LinkedIn je dobar način da se spojite s ljudima i zamolite ih da vas preporuče drugima.

4. Traljavost, neprofesionalnost i staromodnost u online komunikaciji

"Službenik u odeljenju ljudskih resursa mi je nedavno rekao da ako dobije biografiju sa samo jednim tipfelerom, to ide u đubre. Zato prekontrolišite svoje biografije i sve dopise koje šaljete", savetuje Bernard. Takođe, ako vaša e-mail adresa ne zvuči profesionalno promenite je - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. je sasvim pristojno.

5. Ne idite na razgovor nepripremljeni

Nikad ne idite na razgovor za posao ako se niste za njega pripremili. Proguglajte firmu i saznajte šta se o njoj u poslednje vreme pisalo u vestima. Ako je dostupan, pročitajte i godišnji izveštaj o poslovanju.

6. Neprikladna komunikacija nakon intervjua

Neki ljudi koji godinama nisu tražili posao ne znaju kakva je komunikacija danas prikladna nakon razgovora za posao. Dakle, odmah nakon razgovora za posao, uvek biste trebali poslati kratku zahvalnicu, može i e-mailom. Ako vam se mogući poslodavac ne javi ni dva nedelje nakon razgovora, pošaljite mu e-mail u kojem kratko navodite da ste još zainteresovani za posao i da vas zanima njegova odluka. Slanje e-mailova češće od dve nedelje razmaka je znak očaja, pa nemojte to raditi.


izvor: novimagazin.rs


NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

Tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji opštine...

NAJČITANIJE

POSLODAVAC: PRENA-M INŽINJERING DOO ...

Posao za prodavca i doktora medicine u Sani Optiku. ...

Centar za učenje i kulturu - Plenum iz Novog Bečeja ob...

Sutra, u ponedeljak, 29. juna, sprovešće se tretman su...

I ove godine je Mesna zajednica tablet računarima nagra...

”Ciklonizacija“ AD Novi Sad će od 1. jula 2020. god...

FLICKR