Kapitaciona formula u zdravstvu, koja podrazumeva plaćanje lekara po učinku u domovima zdravlja, počeće da se primenjuje od ponedeljka 1. oktobra.

 

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da će se njena praktična primena videti u novembru, kada će se isplatiti oktobarske plate zaposlenim zdravstvenim radnicima.

Osnov, odnosno standard za primenu te formule imaće svaka ustanova pojedinačno, a cilj je da primenom kapitacione formule niko ne bude kažnjen i da ne dobije manju platu, navela je ministarka zdravlja.

Ona je ukazala da će oni koji rade nešto bolje moći da zarade i više od osnovne plate.

Znači da lekari koji se posvećuju svom pacijentu, koji ga pregledaju i leče, a ne šalju ga bez razloga na sekundarni i tercijerni nivo zdravstve zaštite, kao i zdravstveno osoblje koje radi sa njima, trebalo bi da budu stimulisani, rekla je Dejanović u intervjuu Tanjugu.

Prilikom javnog predstavljanja kapitacione formule početkom septembra rečeno je da će plate izabranih lekara i njihovih timova zavisiti od broja opredeljenih osiguranika, preventivnih pregleda, propisanih lekova i broja svih pregleda.

Predstavnici domova zdravlja tada su uglavnom rekli da su zadovoljni najavljenim načinom obračunavanja plata, a pre svega zbog toga što neće doći do njihovog smanjenja, čega su se ranije pribojavali.

Kada je u pitanju oblast opšte medicine, odnosno zdravstvene zaštite odraslih, kao i zdravstvena zaštita dece i zaštita žena, sa 40 odsto vrednovaće se broj opredeljenih osiguranika.

Sa 30 odsto vrednuje se preventivni rad, racionalnost u propisivanju lekova nosi 20 odsto, a efikasnost, koja pokazuje broj obavljenih pregleda, učestvuje sa 10 odsto.

Sve ocene računaće se u odnosu na prosečne vrednosti kriterijuma ustanove u kojoj je lekar zaposlen. Postojaće osnovni deo plate, a deo plate će biti određen na osnovu radnog učinka.


izvor: 24sata.rs


NAJNOVIJE

Posao za prodavca u Kiosku u Bačkom Petrovom Selu. ...

Filmski festival "Slobodna zona" održaće se od danas d...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

NAJČITANIJE

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Kako je saopštila dr Kosana Nešić, direktorka Doma zd...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Zaključno sa današnjim danom (sreda 8. jul 2020. godin...

FLICKR