Bilo da se radi o kolegi ili koleginici, prvi korak mora biti mudro planiran. Evo kako.

 

Postoji mnogo za i protiv romanse na poslu, ali mi sada nećemo o tome. Pokušaćemo da ti pomognemo da uspostaviš kontakt koji nije samo poslovne prirode.

Možeš početi već ujutru - ponudi se da napraviš kafu ili čaj. To nije navalentan gest s obzirom na to da ionako i sebi spremaš prvi jutranji topli napitak.

Ako si propustio tu priliku, iskoristi pauzu za ručak - pre nego što nešto naručiš za sebe, pitaj tu lepu koleginicu da li bi i ona nešto da prezalogaji. Ako izlaziš napolje po obrok, takođe se ponudi da joj nešto kupiš, a ako se to bude ponavljalo iz dana u dan, kada ti "prekipi" reci: "Stvarno bi bio red da mi jednom praviš društvo! Idemo zajedno u pekaru".

Koleginica koja te odbije je stidljiva ili joj se ne dopadaš. Međutim, ako krene sa tobom, još ako se i dobro provedete, predloži joj da to postane sastavni deo "dnevnog poslovnog plana".

Osim u pekaru, možete da odete i na ručak u obližnjem restoranu. Mada, pogačice, jogurt, klupa u parku... opušteno i romantično.

Ako se bavite takvim poslom da baš i nemate vremena za puzu za ručak, sa kolegom ili koleginicom možeš da odeš i na piće nakon radnog vremena, ali to organizuj oprezno.

Za početak je najbolje da predložiš druženje više vas sa posla, kako bi proverio da li će osoba za koju si zainteresovan uopšte doći, ili kako će se ponašati na "druženju u slobodno vreme".

Sami na piće možete da odete tek kada budeš sasvim siguran da su simpatije obostrane.

A šta misliš o tome da kolegu zamoliš da ti pomogne oko fotokopir mašine, na primer? Ili da se konsultujete oko nekog poslovnog pitanja? Možeš da pitaš direktno, ili da se "sakriješ" iza mejla, prvog u nizu.

Ako ti svi ovi predlozi deluju detinjasto i neprikladno tvom stilu ponašanja, kolegi ili koelginici možeš da priđeš i direktno. Pošalji SMS (nikako mejl jer ne znaš ko to sve može da pročita), ili "u lice" izgovori ono što te već neko vreme "muči": "Sviđaš mi se, da li bismo mogli da popijemo piće van radnog vremena?".

Šta god da preduzmeš, dobro sagledaj reakciju druge strane: da li je tvoj predlog prihvaćen sa rezervom ili oduševljenjem, ili si ljubazno odbijen. Ako se desi ovo poslednje, pokušaj još jednom, dvaput najvi[e i odustani kako ti ne bi bila prilepljena etiketa "kolege smarača".

Srećno.

(MONDO)


NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

Tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji opštine...

NAJČITANIJE

Sutra, u ponedeljak, 29. juna, sprovešće se tretman su...

I ove godine je Mesna zajednica tablet računarima nagra...

”Ciklonizacija“ AD Novi Sad će od 1. jula 2020. god...

Članovi Bečejskog udruženja mladih organizuju akciju ...

Radovi na iskopavanju, izmuljivanju i čišćenju glavno...

Zbog radova na gasovodnom sistemu u ponedeljak 6. jula u...

FLICKR