Mnogi đaci i studenti žale se da imaju isto toliko problema sa roditeljima koliko i sa školskim gradivom i ispitima. U zavisnosti od toga u kom znaku je rođen, svaki roditelj ima specifičan stav prema obrazovanju svog deteta.

 

OVAN
Ovaj roditelj polaže na školu i obrazovanje onoliko koliko je i sam obrazovan. Ali čak i ako ima završen fakultet, neće se ljutiti na dete ako ono slabije uči. Nije od onih roditelja koji stalno pravdaju i pokrivaju svoje dete pred nastavnicima. Važnije mu je da dete bude samostalno i da na vreme odluči hoće li odmah početi da radi ili će da upiše fakultet.

BIK
Prefinjeniji tipovi Bika nastojaće da obavezno upišu dete na neku vanškolsku aktivnost. Zbog sopstvene ljubavi prema muzici, najčešće ih usmeravaju ka tim, muzičkim vodama. Ovaj roditelj insistira na disciplini pa zna da izađe iz takta ako njegovo dete loše uči. Tada kod ovog roditelja do izražaja dolazi pravilo „milom ili silom“ što baš i ne daje tako sjajne rezultate kod dece. Trebalo bi da zainteresuje dete za samo gradivo.

BLIZANCI
Ovo je intelektualni znak pa će roditelj rođen u znaku Blizanaca smatrati pravom nesrećom ako se njihovo dete pokaže nezainteresovanim za učenje. Ali Blizanci su načitani i informisani, uz to i dobri animatori, pa će kroz igru znati da zainteresuju dete za učenje. Tako će deca u ovom roditelju imati svoj uzor.

RAK
Ispod mekoće i popustljivosti ovog roditelja krije se velika ambicija u pogledu budućnosti deteta. Ali Rak neće pretnjama i batinama terati dete da uči, već blagim i neprestanim podsticanjem. Ako vidi da ono nije sposobno za studiranje, neće ga terati na to. Međutim, ako shvati da je njegovo dete vrlo talentovano, od malih nogu će ga hrabriti i podsticati.

LAV
Ovaj roditelj je više nego ambiciozan i to otvoreno pokazuje. Za njega nema veće sreće od dečije knjižice ispisane odličnim ocenama. Ali, ako su sposobnosti njegovog deteta u granici proseka, u stanju je da mu piše domaće zadatke kako bi postiglo bolji uspeh. To naravno ne utiče dobro na detetovu samostalnost. Zahvaljujući svom uticaju, često uspeva da dovede dete do visokog društvenog položaja.

DEVICA
Za ovog roditelja obrazovanje je vrlo važno ali nije nerealan u pogledu sposobnosti svog deteta. Ako nešto ne podnosi, onda je to lenjost, kašnjenje i nedisciplina. Ukoliko detetu nešto nije jasno, spreman je da mu pomogne ali od njega isto tako očekuje - trud. Ako dete na taj način ne postigne uspeh, počeće da mu prigovara i kritikuje ga. Ali, ako je dete talentovano, žrtvovaće se u svakom pogledu samo da izvuče maksimum iz njega.

VAGA
Postoje dva tipa roditelja kod ovog znaka: prvi je principijelan, korektan, čak i strog, a drugi stalno menja metode u vaspitanju dece. Što se tiče prvog, on će od deteta zahtevati da uči u skladu s njegovim intelektualnim mogućnostima. Ali, ako izneveri njegovo poverenje, neće imati milosti u kažnjavanju. Drugi tip je isovremeno i blag i zahtevan pa ne postiže mnogo kod dece, pišu "Novosti".

ŠKORPIJA
Škorpion je vrlo ambiciozan roditelj pa može da bude dosta strog prisiljavanjući dete da zagreje stolicu. Ako primeti da njegovo dete poseduje neki poseban talenat, budite uvereni da će ono, htelo-ne htelo, upisati fakultet i daleko dogurati. Prema manje sposobnoj deci su sumnjičavi, stalno zaviruju u njihove sveske da bi proverili kako stoje s gradivom.

STRELAC
Prefinjeniji pripadnik ovog znaka najčešće i sam ima visoko obrazovanje, pa će nastojati da i njegovo dete upiše fakultet. Često ume da sugeriše detetu izbor zanimanja i studija. Decu upisuje na vanškolske aktivnosti, obično sport i strane jezike. Ako dete slabo uči, pokušaće da ga zainteresuje i motiviše. Često mu to i uspeva, jer deluje optimistično i pun je entuzijazma.

JARAC
Ovaj roditelj je vrlo metodičan i ima autoritet pa njegova deca retko idu na popravne ispite i retko imaju problema sa učenjem. Od malih nogu, dosledni Jarac uči ih disciplini i odgovornosti, pa će se njegova deca tako odnositi i prema školi. On čak i dete čije su sposobnosti ispod proseka, ume da nauči da se radom i upornošću može mnogo toga postići.

VODOLIJA
Ovaj roditelj ima vrlo široke poglede u načinu vaspitavanja dece i nije bolesno ambiciozan da mu deca poštopoto budu „vunderkindi“. Ima mnogo strpljenja i razumevanja za decu kojoj učenje ide teže. U stanju je da ih neprestano motiviše, objašnjava im gradivo i uči s njima. Ovaj roditelj je svojoj deci i drug i prijatelj koji će ih podržavati i poštovati i one njihove interese koji nemaju veze sa školom.

RIBE
Ovom roditelju škola i obrazovanje mnogo znače, ali često je previše popustljiv prema svojoj deci. Čak i ako je on sam intelektualac ili umetnik, uvek će naći neko opravdanje za neuspeh svoje dece. Čak je u stanju da od okoine i rodbine krije loš uspeh svog deteta. Ali, ima i čvrstih predstavnika Riba koji blagim ali doslednim uvođenjem discipline, znaju da nauče decu školskim obavezama. U svakom slučaju, veliku ulogu u vaspitanju ima iroditeljska mašta.

(MONDO)


NAJNOVIJE

Posao za prodavca u Kiosku u Bačkom Petrovom Selu. ...

Filmski festival "Slobodna zona" održaće se od danas d...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

NAJČITANIJE

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Kako je saopštila dr Kosana Nešić, direktorka Doma zd...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Zaključno sa današnjim danom (sreda 8. jul 2020. godin...

FLICKR