Astronomsko društvo „Novi Sad” počelo je sa jesenjim besplatnim programima predavanja i projekcija filmova, kao i posmatranja neba. Tako će Novosađani, između ostalog, u subotu 22. septembra biti deo međunarodne akcije posmatranja Meseca.

 

Predsednik ADNOS-a Dušan Mrđa kaže da je program počeo pre nekoliko dana projekcijom „Septembarsko nebo” i predavanjem Ratka Miljkovca.

- U četvrtak će u 20 sati u prostorijama Planetarijuma biti održana projekcija naučno-popularnog filma pod nazivom „Beyond the darkness” iz serijala „Through the wormhole” sa Morganom Frimenom kao naratorom. Ako vremenski uslovi dozvole, posle projekcije će biti organizovano posmatranje nebeskih pojava sa platoa kod Opservatorije - priča Mrđa, dodajući da bi svakog četvrtka do kraja godine trebalo da bude zanimljivih programa.

Prema njegovim rečima, plan je da u tim danima budu organizovana predavanja iz astronomije, kao i astonautike, odnosno da se prikazuju popularni dokumentarni filmovi sa ovom tematikom. Vrata su otvorena za sve zainteresovane Novosađane, koji svoj dolazak ne moraju da prijavljuju unapred.

- Ukoliko dođe do neke od zanimljivijih astronomskih pojava, kao što su prolasci kometa ili meteorske kiše i slično, biće i posebnih okupljanja na Tvrđavi. Trudimo se da propratimo sva dešavanja na nebu, a Novosađani pokazuju veliku zainteresovanost i svake godine ih ima u sve većem broju. Mnogi od njih čak nisu ni znali da su projekcije, predavanja ili posmatranja neba besplatna - kaže Mrđa.

Novosadski planetarijum i opservatorija su jedni takvi objekti u Srbiji sem Beograda i tek u poslednjih nekoliko godina su aktivnošću ADNOS-a građani počeli da posećuju predavanja i učestvuju na zajedničkim skupovima posmatranja pojava u svemiru. ADNOS je tako od ove godine pokrenuo i posebnu Novosadsku školu astronomije i već je završila sa radom jedna grupa od 35 polaznika, a kroz nekoliko dana predavanja počinju i za novu grupu.

Pored planiranih programa, tokom jeseni će planetarijum i opservatoriju obilaziti i učenici osnovnih škola u organizovanim posetama.

Više informacija
www.adnos.org


izvor: 24sata.rs


NAJNOVIJE

Posao za prodavca u Kiosku u Bačkom Petrovom Selu. ...

Filmski festival "Slobodna zona" održaće se od danas d...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

NAJČITANIJE

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Kako je saopštila dr Kosana Nešić, direktorka Doma zd...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Zaključno sa današnjim danom (sreda 8. jul 2020. godin...

FLICKR