Na Klinici za infektivne i tropske bolesti zbrinuto je dvadesetak pacijenata zbog sumnje da su oboleli od virusnog encefalitisa. Dejanović: Nema opasanosti od epidemije

Za utvrđivanje virusa potrebno je i do dve nedelje

 

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti zbrinuto je dvadesetak pacijenata zbog sumnje da su oboleli od virusnog encefalitisa, a kod dvoje njih je ta bolest i dokazana, izjavila je zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

Ona je Tanjugu kazala da se kod 20-ak pacijenata očekuju rezultati kako bi se utvrdilo da li su i oni zaraženi tim virusom, navodeći da je u nekim slučajevima za analize potrebno i do dve nedelje.

Dulović je rekla da je groznicom zapadnog Nila, koju prenose najčešće tigrasti komarci, tokom jula i avgusta u Srbiji registrovana 21 zaražena osoba, pored osoba koje su hospitalizovane, a za koje virus još nije potvrđen.


Dulović je kazala da je jedna žena koja je lečena u Pančevu preminula polovinom avgusta nakon što je i kod nje dijagnostikovano ovo oboljenje.

Sve zaražene osobe su starosti između 52 i 82 godine.

Te osobe su se, prema njenim rečima, lečile kako na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, tako i na odelenjima u drugim delovima Srbije.

Ona je rekla da najveći broj zaraženih nije putovao u predele u kojima je bilo zaraženih poput Grčke.

Dulović je rekla da je celog leta povećan broj obolelih pacijenta sa slikom encefalitisa, pa je moguće i da je broj zaraženih od te groznice veći.

Kako je navela, građani nemaju razloga za zabrinutost jer postoje različite forme virusnog encefalitisa koje mogu biti blage i prolaze neprimetno, a nekada mogu biti i veoma ozbiljne i životno ugrožavajuće.

Ona je kazala da je potrebna pojačana pažnja i savetovala građanima da se ukoliko primete neke simptome blagovremeno jave lekaru.

Prvi simptomi koji ukazuju na to oboljenje su glavobolja, visoka temperatura, otekle žlezde, pospanost....

Najteža forma virusnog encefalitisa je zapaljenje mozga, rekla je Dulović navodeći da je u celom regionu zabeležena učestalija pojava ovog oboljenja koje izaziva taj virus.

Dulović je navela da je virus Zapadnog Nila bila bolest koja je najpre postojala lokalno, ali da se preko ptica i insekata proširiila i na druge zemlje, uključujući i region Balkana.

***

DEJANOVIĆ: NEMA OPASNOSTI OD EPIDEMIJE

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom sa Zapadnog Nila koju prenose tigrasti komarci.

Đukić Dejanović je naglasila da obaveštavanje javnosti o tome treba da bude realnim informacijama, bez tendencije da se pravi panika.

"Nema naznaka, ni parametara da će se razviti epidemija", rekla je ona.

****

GRČKA: STARAC UMRO OD "VIRUSA SA NILA"

Jedan stariji Grk umro je od hemoralgične groznice, što je prvi slučaj smrti od posledica te bolesti u toj zemlji posle 85 godina.

Grčki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da je poslednji slučaj smrti od te groznice - koju prenose komarci - zabeležen daleke 1928. godine.

Starac u svojim osamdesetim iz meste Agrinio na zapadu Grčke, umro je 30. avgusta u bolnici u Patrasu, prenela je agencija AFP.

Izolovani slučajevi zaraze hemoralgičnom groznicom, zabeleženi su poslednjih godina i u Francuskoj i Hrvatskoj.

Zdravstveni zvaničnici širom Evrope u poslednjih nekoliko godina su na oprezu zbog povećanog prisustva tigrastih komarca iz doline Nila na Starom kontinentu, koji prenosi razne tropskih bolesti.

***

REGION: EPIDEMIOLOZI U PRIPRAVNOSTI

U Hrvatskoj su od virusa zapadnog Nila zaražene životinje, dok u BiH navode da zaraženih nema ni među ljudima ni među životinjama, ali ne isključuju mogućnost prenošenja virusa, zbog čega su i epidemiolozi u regionu u pripravnosti.

U susednoj Hrvatskoj još nije zabeležen nijedan slučaj bolesti kod ljudi, ali je zabeležena infekcija među stokom, prenosi T-portal.

"Neke epidemiološke studije našle su prisutnost infekcije, kao i veterinari budući da se virus može preneti i na kopitare, međutim, za stoku je teško utvrditi odakle je", rekla je epidemiolog, profesor Ira Gjenero-Margan.

Gjenero-Margan kaže da, ako u Hrvatskoj infekcija postoji, ona je slabo raširena, jer bi se, inače, pojavljivali bolesnici.

Federalni epidemiolog u BiH Jelena Ravlija kaže da do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze groznicom zapadnog Nila, ali da postoji mogućnost da se ona prenese.

"Prema podacima iz nadzora kretanja virusa groznice zapadnog Nila, primetna je njegova pojava i širenje u regionu EU i susednim zemljama poput Grčke i Rumunije", rekla je Rivlija, preneli su sarajevski mediji.


izvor: novosti.rs


NAJNOVIJE

Posao za prodavca u Kiosku u Bačkom Petrovom Selu. ...

Filmski festival "Slobodna zona" održaće se od danas d...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

NAJČITANIJE

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Radovi na iskopavanju, izmuljivanju i čišćenju glavno...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Zbog radova na gasovodnom sistemu u ponedeljak 6. jula u...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju koja se...

FLICKR