"Viktorija grupa" svečano je danas pustila u rad novi pogon fabrike "Sojaprotein" u Bečeju, kapaciteta 70 hiljada tona, čime je omogućen ukupni godišnji kapacitet prerade od 250 hiljada tona sojinog zrna.
Vrednost investicije iznosi 30 miliona evra, a novi pogon, za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata, čini ovu fabriku jedinstvenim fabričkim kompleksom u Evropi sa objedinjenim fazama prerade soje.

 

Proizvodi novootvorenog pogona imaju najširu primenu u prehrambenoj industriji, ali i u farmaceutskoj industriji, s obzirom na visok procenat proteina u sebi. 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da je otvaranje nove fabrike Viktorija grupe jedna od najboljih vesti koja je zadesila Srbiju u ovoj godini.

On je istakao da će iz ove fabrike ići 70 miliona evra izvoza, što će u velikoj meri poboljšati spoljnotrgovinski bilans zemlje i samim tim našu poziciju na međunarodnoj ekonomskoj sceni.

"Pomenimo i da 40 hiljada privrednika sarađuje sa Sojaproteinom i Viktorija grupom i samim tim poljoprivreda Vojvodine je mnogo snažnija zbog ovakvog poslovanja kompanije", kazao je Pajtić.

Zoran Mitrović, generalni direktor Viktorija grupe kazao je da je ulaganje u novi pogon deo investicionog plana te kompanije za period 2012-2013. čija je ukupna vrednost preko 100 miliona evra.

"Stalnim ulaganjem u kvalitet i proizvodne procese kompanija nastoji da potvrdi i proširi svoju lidersku poziciju u agro industriji kako u regionu tako i u Evropi", naglasio je Mitrović.

Na današnji dan pre tačno deset godina kompanija Sojaprotein je putem privatizacije postala deo uspešnog poslovnog sistema Viktorija grupa.

Danas se ova kompanija razvila u jedinstveni fabrički kompleks u Evropi sa povezanim fazama prerade soje, a uspeh ove privatizacije potvrđuju i ostvareni rezultati u prethodnoj deceniji po kojima je obim proizvodnje povećan za 124 hiljade tona, vrednost izvoza dostigla je gotovo 45 miliona evra, dok je ukupni prihod dupliran.

Zahvaljujući investiciji u novi pogon, umesto dosadašnjih 50, u izvoz će se plasirati gotovo 80 odsto proizvoda Sojaproteina, koji se baziraju isključivo na genetski nemodifikovanoj soji.

Svečanom puštanju u rad novog pogona prisustvovali su i vršilac dužnosti direktora kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Ijan Braun, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i privrednog i poljoprivednog sektora, navedeno je u saopštenju.

{youtube}nkEICKM-dn8|600|320|0{/youtube}


izvor: RTV

{fshare}


NAJNOVIJE

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

Ukoliko se steknu neophodni meteorološki uslovi, u subo...

Predsednik OO Srpske napredne stranke Novi Bečej, Saša...

NAJČITANIJE

Sutra, u ponedeljak, 29. juna, sprovešće se tretman su...

Predsednik OO Srpske napredne stranke Novi Bečej, Saša...

I ove godine je Mesna zajednica tablet računarima nagra...

Ukoliko se steknu neophodni meteorološki uslovi, u subo...

”Ciklonizacija“ AD Novi Sad će od 1. jula 2020. god...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

FLICKR