Fabriku "Sojaprotein" u Bečeju obišli su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i novi predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti. 

Nikolić i Čakrabarti obišli su fabrički kompleks i novi pogon čije je zvanično otvaranje zakazano za 4. septembar.

Nikolić: Banke da ulažu umesto da spekulišu

Tom prilikom Nikolić je poručio poslovnim bankama u Srbiji da se manu spekulacija i okrenu ulaganjima u srpsku privredu i, na primeru saradnje EBRD i Sojaproteina je ukazao da je to dobar primer kako jedna banka može da učestvuje na sudbinu firme sa kojom sarađuje.
"Ovo bi mogao biti primer mnogih našim poslovnim bankama, čija rukovodstva bi trebalo da se manu spekulacija na tržištu hartijama od vrednosti, novcem i finansiranjem sumnjivih ili nepostojećih projekata već da se ugledaju na EBRD, koja je došla najpre da bi kreditirala, zatim pomagala da druge banke kreditiraju, a onda postala i deoničar" objasnio je Nikolić u izjavi novinarima.

On je ponovio da je Srbiji potrebna razvojna banka, iz koje bi svaki građanin dobijao sredstva, a ne da se ona dele partijskim drugovima, već, kako je naveo, onima koji će moći da ih vrate i da podižu Srbiju.
U slučaju "Agrobanke" Nikolić je rekao da istraga treba da ustanovi ko je bio koruptivan.

Čestitajući upravi Viktorija grupe, u okviru koje posluje "Sojaprotein", na dobrim rezultatima, Nikolić je ponovio da će Srbija u narednom periodu morati mnogo da ulaže u poljoprivredu i energetiku.
Ljudi se moraju uveriti u to da se od poljoprivrede može lepo i dobro živeti, poručio je Nikolić i ponovio da je upravo kompanija "Sojaprotein pravi primer, jer Viktorija grupa nije dozvolila da ona propadne, nego je razvila dobar proizvod i podigla ga, kako je rekao, do "velikih visina".
Srbija proizvodi genetski nemodifikovanu soju, podvukao je Nikolić, ukazujući da "će svi u svetu možda proizvoditi samo genetski modifikovanu hranu" i da će tada morati da se obrate Srbiji da pomogne sa svojim proizvodom.
"Srbija nikada neće pristupiti grupi zemalja koja proizvode genetski modifikovanu hranu. Nismo toliko siromašni da moramo sami sebe da ubijamo", podvukao je Nikolić.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj posetio je pre toga u Zrenjaninu Fabriku za proizvodnju praškastih deterdženata i pogone tečnih deterdženata i ambalaže, u sastavu poslovnog sistema "Beohemija", za čiji razvoj je EBRD, sa četiri komercijalne banke, obezbedila prošle godine kredit od 68 miliona evra.
Posle obilaska tri savremena pogona na periferiji Zrenjanina Čakrabarti je novinarima rekao da je to investiciono ulaganje sjajan primer partnerstva i da je "Beohemija" proteklih godinu dana postigla izuzetne rezultate, što potvrđuju rast prihoda od 40 odsto i značajan izvoz u zemlje regiona.
Novi direktor EBRD je ocenio da ta banka može da uradi i ono što ne mogu same komercijalne banke, zato što preuzima i rizične projekte, koji se ne bi ostvarili bez uspešnog rukovodstva, kao i znanja i sposobnosti zaposlenih.
"Time je naše partnerstvo postiglo uspeh i ja se radujem novim poslovima", zaključio je Čakrabarti.
Povećanje izvoza i izvan Balkana
Generalni direktor "Beohemije" Željko Žunić je rekao da su EBRD i četiri komercijalne banke značajno doprineli zapaženim rezultatima, kako u zrenjaninskim pogonima, tako i u fabrici "Dalija" u Beogradu i u vršačkoj fabrici "Hemija Briksol".
"Investiciona ulaganja su omogućila rast prihoda, izvoza, a uz povećanje produktivnosti i smanjenje potrošnje energije", predočio je Žunić.
On je najavio povećanje izvoza i izvan Balkana, gde je "Beohemija" već na liderskoj poziciji.
"Poslovni sistem 'Beohemija' ima 1.137 zaposlenih od kojih 450 radi u Zrenjaninu", naveo je Žunić.

 

izvor: RTV

{fshare}


NAJNOVIJE

Posao za prodavca u Kiosku u Bačkom Petrovom Selu. ...

Filmski festival "Slobodna zona" održaće se od danas d...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

NAJČITANIJE

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Kako je saopštila dr Kosana Nešić, direktorka Doma zd...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Zaključno sa današnjim danom (sreda 8. jul 2020. godin...

FLICKR