... možda se zavolite kad se sretnete u stvarnom svetu, a postoji i opasnost da se razočarate. Rizik je tu, a ko reskira, kažu, profitira. Vreme je da saznate šta donosi poznanstvo na mreži, kako da se opustite i ne idealizujete osobu "u kompjuteru".

Upoznavanje putem interneta za mnoge je uobičajeno. Na mreži se razvijaju prijateljstva, sklapaju poslovi, a često rađaju i velike ljubavi.

Kada te nepoznata osoba startuje na Facebooku, pomislićeš: "Mora da je neki ludak!", međutim, to ne mora da bude baš tako. Otkrili smo da zaljubljenost na mreži može da preraste u pravu ljubav. Opipljivu, naravno.

"Muža sam upoznala preko profila zajedničke prijateljice. Dopala sam mu se i poslao mi je zahtev za prijateljstvo. Dopisivali smo se nekoliko nedelja, a zatim sreli. Nismo odmah počeli da se zabavljamo, ali sada smo u braku, tako da vam je verovatno jasno kako je sve teklo", kaže naša tridesetogodišnja sugrađanka Marija.

Pitali smo je da li bi i drugima preporučila da potraže ljubav sa druge strane ekrana.

"Svakako. Ako vam se pruži prilika, iskoristite je. Naravno, nemojte uhoditi osobe koje vam se dopadaju, već pustite da se ljubav desi. Možda to nije za svakoga, ali važno je imati na umu da nije nemoguće", ističe Marija.

Priliku za upoznavanje putem veba rado koriste brojni tinejdžeri širom sveta. Tako se jedan američki tinejdžerski par upustio u pravu internet romansu - upoznali su se na Facebooku, a verili na YouTubu.

Iako mnogi ističu da je upoznavanje na internetu neprirodno, stručnjaci staju u odbranu ovakvog druženja. Ako je internet samo prilika da se upoznate i kasnije ostvarite realnu vezu, onda je to pun pogodak.

Prema navodima stručnjaka, način na koji se partneri upoznaju nije bitan za kvalitet odnosa i razvoj duboke emocionalne povezanosti. Ključ kvalitetnog odnosa stvara se kasnije, kroz neprekidno upoznavanje i dopunjavanje.

Tragom sve većeg broja veza koje su se rodile zahvaljujući društvenim mrežama sastavili smo vodič koji će vam pomoći da izbegnete neprijatne situacije i sačuvate ljubav koja se rodila na netu. Evo šta je važno da znate pre nego što se lajkujete na Facebooku.

Ok, dodao te je za prijatelja na Facebooku i šta sad?
Kao pravi ljubitelj tehnologije, dobro pročešljaj njegov profil i obrati pažnju na važne detalje - koliko ima prijatelja, kakve fotografije objavljuje, čime se bavi, koliko je aktivan na mreži, kakva su mu interesovanja. Ako ti sve što si ispitala ukazuje na lažni profil, briši ga. Međutim, ako nakon profi špijunaže ukapiraš da je čovek od krvi i mesa, obavezno mu pošalji poruku kojom možeš da proveriš da li se možda poznajete, a nisi zapamtila gde ste se sreli. To je retka situacija, ali fino ponašanje nalaže da se tako postaviš.

Potpuno je prihvatljivo da pitaš neznanca zbog čega te je dodao za prijatelja. Na osnovu odgovora na ovo pitanje možeš odlučiti da li da nastaviš komunikaciju ili ne. Ukoliko ti početno dopisivanje budi nelagodnost, slobodno prekini komunikaciju, baš kao što bi to učinila kada bi ti u klubu prišao navalentni momak koji je popio čašicu više.

Hm... Slatka je... I sluša dobru muziku
Ne sumnjamo, kada te očaraju fotke nove prijateljice, poželećeš da je vidiš što pre. A ako te osvoji i izborom muzike ili nesvakidašnjim hobijima - brzo ćeš biti pečen. Vreme je da se upustite u dugo četovanje... Pitaj je zašto je baš u tom trenutku okačila određenu pesmu ili povedi slatku raspravu o filmovima i putovanjima. Tako ćete vremenom doći do novih tema i razgovori će vam postajati sve duži i zanimljiviji.

A da se zaista upoznate?
Kako uzbudljivo dopisivanje bude odmicalo, verovatno ćete poželeti da upoznate internet družbenika koji vas sve češće odvlači iz realnosti. Takva želja može se javiti brzo, već nakon par dana neobičnog prijateljstva, ali i nakon par meseci ili više godina. Stručnjaci preporučuju da se što pre sretnete oči u oči, kako bi se kvalitet vašeg odnosa poboljšao.

Internet poznanstvo omogućava zaljubljenost i zainteresovanost, ali za nešto više moraće da proradi hemija. Zato je važno da se družite i u stvarnom svetu - upoznajte se i uskoro će vaše zajedničke fotografije na Facebooku biti svedok ljubavi koja je moguća i "na prvi klik".

Psihopata ili savršena prilika?
Naravno, poznanstva na internetu uvek predstavljaju rizik. Može se ispostaviti da ste naišli na bezobzirnog ludaka, ali i na pravu ljubav. Dakle, dok komunicirate sa neznancem, dobro pripazite na sitnice koje mogu da odaju njegovu tamnu stranu.

Prema brojnim istraživanjima, oko trideset odsto korisnika društvenih mreža služi se sitnijim ili krupnijim lažima tokom upoznavanja sa ostalim članovima na mreži. Lažna slika vezuje se za ulepšan fizički izgled, godine, finansijski ili bračni status.

"Žene često iz svog profila odstrane četiri do pet kila telesne težine i predstavljaju se mlađima nego što jesu. Često sam video, da žene koje su prešle tridesetu godinu, rado napišu da imaju 29 godina. To je slično kao sa cenama u supermarketu, kada stoji 1,99 evra, zato što deluje mnogo povoljnije nego dva evra", kaže Hening Vihers, stručnjak za internet portale koji posreduju pri sklapanju poznanstava.

Kada se sretnete sigurno će biti neobično. Ako niste lagali jedno drugo, nema razloga za brigu. Opustite se i umesto da kuckate poruke, izgovorite sve što poželite. I pustite pravila privlačnosti da odrade svoje.

Do problema u komunikaciji može doći i ako imate različita očekivanja. Možda je poznanik sa mreže očekivao prolaznu avanturu, a ti sanjaš o ozbiljnoj vezi. Nije na odmet da nakon nekoliko sastanaka porazgovarate o obostranim očekivanjima kako biste znali da li i gde "putujete" zajedno.

A šta ako se ne muva samo sa tobom?
Ova činjenica često boli više od realnosti koja nam pokazuje da prijateljica sa Facebooka ima nekoliko kilograma viška. Koliko god da su slatka dopisivanja sa nepoznatom osobom, budi spreman na razočaranje. Slatkorečivost i činjenica da je sve tajnovito doprinosi idealizaciji potencijalnog partnera. Veruj, veoma je moguće da ćeš se sresti sa osobom koja nije šarmantna kao u tvojoj mašti. Na to se valja pripremiti.

Nije sve u ljubavi, ima nešto i u prijateljstvu
Bez obzira na to da li veruješ u ljubav preko interneta ili zastupaš stav da tehnologija otuđuje, ne mođeš da ne potvrdiš da nam društvene mreže i brojni internet sajtovi omogućavaju da upoznamo ljude koje na drugi način možda nikada ne bismo sreli. U takvim poznanstvima trebalo bi uživati kao i u onim realnim, a ako se rodi i ljubav, što da ne?

Naravno, ne očajavaj ako od idealne veze ne bude ništa. Ko zna, možda postanete nerazdvojni drugari ili pravi prijatelji. Važno je samo da se opustite i uživate u vremenu koje provodite zajedno. Ako se ljubavni ili prijateljski odnos razvije, bez obzira što ste se upoznali na Facebooku, ne dozvolite da vam to bude večito mesto sastanka.


(MONDO)


NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

Tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji opštine...

NAJČITANIJE

POSLODAVAC: PRENA-M INŽINJERING DOO ...

Posao za prodavca i doktora medicine u Sani Optiku. ...

Centar za učenje i kulturu - Plenum iz Novog Bečeja ob...

Sutra, u ponedeljak, 29. juna, sprovešće se tretman su...

I ove godine je Mesna zajednica tablet računarima nagra...

”Ciklonizacija“ AD Novi Sad će od 1. jula 2020. god...

FLICKR