U opštini Novi Bečej se opasna korovska biljka ambrozija detektuje najsavremenijom metodom - detekcijom iz helikoptera, snimanjem multispektralnom kamerom.

 

Ovaj opasni korov moguće je ukloniti mehaničkim ili hemijskim putem, ali sa aspekta životne sredine, uvek je bolje da se uništavanje sprovede košenjem ukoliko je to moguće, ističe Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću iz „Ciklonizacije d.o.o. Novi Sad“.
"Opština Novi Bečej spada u nekolicinu gradova i opština u Vojvodini gde se primenjuje najsavremeniji pristup suzbijanja ambrozije, a reč je o daljinskoj detekciji koja se izvodi iz helikoptera snimanjem multispektralnom kamerom. Tako je i pregledano oko 4.000 hektara i detektovane su parcele na kojima ima ovog opasnog korova. Za ovu godinu je ostalo još nekih 10.000 kvadrata da se uradi i to će biti uskoro završeno".

Aćimović je otkrio da su zahvaljujući daljinskoj detekciji, uočene pojave novih divljih deponija, kao i širenje starih.
"Divlje deponije su idealna mesta za razvoj ovog opasnog korova. Ipak, primećen je i jedan pozitivan trend, počev od 2018. godine od kada se i više radi na edukaciji građanstva o štetnosti ove biljke, a to je da sve veći broj poljoprivrednika suzbija ambroziju na svojim parcelama tako da je primetan pad količine ambrozije u tom delu".

 

Ambrozija je uspravnog razgranatog stabla visine i preko 2 metra. Listovi su perasto deljeni, režnjeviti. Cela biljka je obrasla gustim dlačicama. Cvetovi su mnogobrojni, sitni, grupisani u jednopolne glavičaste cvasti.

Muške cvasti su grozdaste terminalne i ženske postavljene ispod muških. Plod je jajasta ahenija. Jedna biljka produkuje 500-3000 plodića koji mogu u zemljištu da opstanu i do 40 godina. Zbog velike produkcije semena i duge klijavosti sa ruderalnih staništa prelazi u gajene kulture: kukuruz, krompir, šećernu repu, soju i postaje dominantan korov teško iskorenljiv. U Vojvodini je već ušao u gajene useve.

Štetnost ambrozije za šire stanovništvo ogleda se u alergenim svojstvima polena biljke. Jedna biljka produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna. Zrnce polena izgleda kao kugla sa kukicama i kao takva se kači (zadržava) u disajnim putevima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati i 300 kilometara. U polenu ambrozije nađeno je 52 alergena. Od svih polenskih alergija polen ambrozije učestvuje 50-60%.

Polen ambrozije

Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici ispoljavanja alergije koja može u nekim situacijama preći u asmatične napade. Osetljivost očiju: peckanje, otečenost kapaka je isto jedan od simptoma alergije. U borbi, jedan od bitnih momenata je prepoznavanje (detekcija) ambrozije.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Građani biraju gde…

Građani opštine Bečej i ove godine moći...

oktobar 14, 2020

8. Bečejski festival monod…

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:fem...

oktobar 14, 2020

Batez obišao teren u OŠ …

Fotografija: Opština BečejPokrajinski s...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Nove mere kriz…

Opštinski štab za vanredne situacije opš...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Prvi „VINOFE…

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turi...

oktobar 14, 2020

Sutra počinju „Dani Laze…

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Tele...

oktobar 14, 2020

Posao za terenske komercija…

Posao za terenske komercijaliste. ...

oktobar 15, 2020

Prvi „Vinofest Potisja”…

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja...

oktobar 18, 2020

NAJNOVIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

NAJČITANIJE

Građani opštine Bečej i ove godine moći će da se iz...

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:femon“ svečan...

Fotografija: Opština BečejPokrajinski sekretar za sp...

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Novi Be...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

FLICKR