Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i udruženje „Sumatra“ uz podršu Matice srpske Zadužbine Miloša Crnjanskog iz Beograda i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada organizovali su prve „Dane Miloša Crnjanskog“.

Program je trajao od 29. novembra do 1. decembra sa sadržajima koji su u prva dva dana organizovani u Novom Sadu, dok je trećeg dana, u prostorijama Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, održano predavanje dr Zorana Đerića „Sto godina od Lirike Itake“.

Govoreći programu „Dana Miloša Crnjanskog“, Radovan Vlahović, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, naglasio je da je ove godine prvi put dodeljena nagrada „Beskrajni plavi krug“ koju je ustanovila Matica srpska, a kojom je nagrađen Slobodan Mandić za delo „Panonski palimpsesti“. „Knjiga je odlična i govori o sudbini i seobama u drugoj polovini dvadesetog veka i o sudbini ljudi koji su bili u prilici da se sele na način na koji je on to video iz svoje zavičajne, banatske i hercegovačke perspektive“, rekao je Vlahović dodavši i da je Banatski kulturni centar ušao pripremljen u organizovanje ove manifestacije: „Ove godine smo objavili tri knjige koje su vezane za Miloša Crnjanskog. Prva knjiga je „O Banatu i Banaćanima“, zbornik tekstova Miloša Crnjanskog koji su pisani tokom godina i koja je doživela svoje drugo izdanje. Takođe smo ove godine bili u prilici da prevedemo „Liriku Itake“ na  nemački jezik i ta dvojezična knjiga se našla kao deo državne reprezentacije na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Isto tako smo bili u prilici da prevedemo tri, može se reći i najlepše, poeme Miloša Crnjanskog – Lament nad Beogradom, Srbija i Stražilovo – na rumunski jezik“. Pored svega ovoga, Vlahović je iskoristio priliku i da istakne činjenicu da je Banatski kulturni centar ove godine objavio i drugo izdanje Srpskog književnog magazina iz 1993. godine, tematski broj posvećen, upravo, Milošu Crnjanskom.

Dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, neposredno pred početak predavanja o stogodišnjici od objavljivanja „Lirike Itake“ rekao je da je sasvim logično da Dani Miloša Crnjanskog i počnu i završe se u Banatu budući da je on bio Banaćanin i da je veliki deo svog opusa posvetio Banatu i Banaćanima, a naročito u vreme kada je nastajala „Lirika Itake“, u ratnim godinama Prvog svetskog rata. „Ono što je vezano za Crnjanskog i njegovu sudbinu oličeno je u ovoj knjizi. On peva tokom rata i posle rata objavljuje svoju knjigu i piše svoju reakciju na sve ono što se desilo i na ceo taj besmisao koji je rat doneo sa sobom

U okviru manifestacije, Novo Miloševo i Banatski kulturni centar posetili su i gimnazijalci iz Orahovca sa Kosova i Metohije koji su obišli muzej „Kotarku“, hram Sv. Arhangela Gavrila i grob Teodora Pavlovića, prvog sekretara Matice srpske. Učenike iz Orahovca primio je i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, a tom prilikom najavljen je i nastavak saradnje između srpskih udruženja i institucija sa Srbima na Kosovu i Metohiji.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Posao za jednog referenta r…

Posao za jednog referenta reklamacija u Pol...

oktobar 14, 2020

Bečej: Građani biraju gde…

Građani opštine Bečej i ove godine moći...

oktobar 14, 2020

8. Bečejski festival monod…

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:fem...

oktobar 14, 2020

Batez obišao teren u OŠ …

Fotografija: Opština BečejPokrajinski s...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Nove mere kriz…

Opštinski štab za vanredne situacije opš...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Prvi „VINOFE…

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turi...

oktobar 14, 2020

Sutra počinju „Dani Laze…

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Tele...

oktobar 14, 2020

Posao za terenske komercija…

Posao za terenske komercijaliste. ...

oktobar 15, 2020

NAJNOVIJE

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

NAJČITANIJE

Posao za jednog referenta reklamacija u Poletu. ...

Građani opštine Bečej i ove godine moći će da se iz...

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:femon“ svečan...

Fotografija: Opština BečejPokrajinski sekretar za sp...

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Novi Be...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

FLICKR