U sredu, 23. oktobra, Novi Bečej posetila je Milica Mila Pivnički Malruni, potomak porodice Pivnički koja je u istoriji Novog Bečeja ostavila neizbrisiv trag.

Ona je prisustvovala otvaranju izložbe u galeriji „Selo“ Doma Kulture opštine Novi Bečej posvećene istorijatu porodice Pivnički, kao i promociji knjige „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“. Osim toga, ona je učestvovala i na otkrivanju spomen ploče na kući u kojoj je živeo i radio dr Jovan Pivnički, kraljevski javni beležnik, predak Milice Pivnički Malruni, a gde se očekuje otvaranje muzeja dijaspore. U poseti zavičaju, nju je pratio njen suprug, Brajan Malruni, osamnaesti premijer Kanade, kao i general Luis Mekenzi, nekadašnji komandant snaga UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o tome koliko joj ova poseta znači, Milica Pivnički Malruni je rekla: „Nemam reči da vam se zahvalim na gostoprimstvu. Ovo je bilo tako važno za mene. Vi ste me razmazili sa poklonima, sa slikama, sa trudom i sa svim što radite ili ste uradili za mene i moju familiju. Ja ću probati da dođem ponovo. Kao što sam i rekla, ne volim da kažem da ću doći, pa, da ne dođem. Radije ću da kažem da ću pokušati da dođem, a sigurno hoću da dođem na otvaranje muzeja“. Ona je podsetila i da ona i njen muž podržavaju obrazovanje mladih i perspektivnih studenata u Kanadi istakavši da je mladost najveća vrednost i da se nju mora ulagati. Osvrnuvši se i na svoje poreklo, istakla je da se uvek osećala Srpkinjom, da se trudila da sačuva tradicije ponete iz zavičaja, ali i da dvoje od njene dece tečno govore srpski.

Ambasador Ministarstva spoljnih poslova, dr Ljiljana Nikšić, pohvalila je napore da se od kuće dr Jovana Pivničkog u kojoj su se okupljali mnogi znameniti Srbi tog doba kao što su Mihajlo Pupin, Laza Kostić, Branislav Nušić i mnogi drugi, oformi prvi muzej dijaspore u našoj zemlji. „Definitivno taj salon Pivničkih treba sačuvati za nove generacije, a mislim da i za ove nove Pivničke, Malruni-Pivnički, koji su kultna porodica u Kanadi, poput Kenedijevih u Americi. Mislim da je ovo jako dobar potez i da će Novi Bečej u narednom periodu postati stecište naše srpske dijaspore sa dobrim programima okupljanja u jednom muzeju koji će biti na ponos srpskom narodu“, rekla je Nikšić.  

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, potvrdio je da je za lokalnu samoupravu veoma značajno očuvanje istorije i sećanja na znameniti Novobečejce što su Pivnički kroz istoriju, svakako, i bili. Osvrnuvši se na otkrivanje spomen ploče na kući dr Jovana Pivničkog, Maksimović je rekao: „To će biti početak, u saradni sa Ministarstvom spoljnih poslova, rekonstrukcije te kuće koja će biti proglašena muzejom srpske dijaspore. Inače, to je jedinstveni muzej u Srbiji, prvi te vrste i najverovatnije i jedini. Novi Bečej da bi opstao mora biti centar nečega. Mi ne možemo da ostanemo mala sredina koja će za sve da se oslanja na neke druge. Moramo naterati druge da dođu kod nas. Imamo šta da pokažemo i jedan od načina da ih privučemo jeste muzej srpske dijaspore“.

Vladimir Davidović, v.d. direktora Narodne biblioteke Novi Bečej i član uređivačkog odbora knjige „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“, zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana. „Ova knjiga nije značajna samo za porodicu Pivnički već i za naš grad. Do ove godine nismo imali Jovana Pivničkog među znamenitim ličnostima Novog Bečeja. To više nije tako. On je zasluženo proglašen jednim od znamenitih Novobečejaca“, rekao je Davidović.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: 31 lice poziti…

U trećem talasu, a prema rezultatima PCR t...

novembar 14, 2020

Bečej: Danas 32 novozaraž…

Bečej: Na današnji dan 83 aktivna slučaj...

novembar 19, 2020

Potisje Bečej: Obustavljen…

JP „Potisje Bečej“: Prestaje se sa rad...

novembar 26, 2020

Bečej: Nove mere Opštinsk…

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne si...

novembar 14, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih sluč...

novembar 20, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 356 aktivnih sluč...

novembar 26, 2020

Bečej: Na današnji dan 44…

Bečej: Na današnji dan 44 aktivnih sluča...

novembar 14, 2020

Posao za mašinskog inženj…

Posao za mašinskog inženjera. ...

novembar 20, 2020

NAJNOVIJE

Prema saznanjima portala Webinfo, zaključno sa današnj...

Bečej: Na današnji dan 430 aktivnih slučajeva zaraže...

Bečej: Na današnji dan 406 aktivnih slučajeva zaraže...

Bečej: Na današnji dan 356 aktivnih slučajeva zaraže...

JP „Potisje Bečej“: Prestaje se sa radom u sedištu...

Bečej: Na današnji dan 268 aktivnih slučajeva zaraže...

NAJČITANIJE

U trećem talasu, a prema rezultatima PCR testova, zaklj...

Bečej: Na današnji dan 83 aktivna slučaja zaraženih ...

JP „Potisje Bečej“: Prestaje se sa radom u sedištu...

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne situacije. ...

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih slučajeva zaraže...

Bečej: Na današnji dan 356 aktivnih slučajeva zaraže...

FLICKR