Posle nedavne najave predsednika opštine Novi Bečej, Saše Maksimovića, da će sva postojeća rešenja o porezima na imovinu biti stornirana, te da će biti doneta nova, u manjim iznosima, opštinsko veće je na svojoj stotoj sednici usvojilo predlog odluke o utvrđivanju cene kvadrata nepokretnosti kojom će procenjene poreske osnovice u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni biti znatno manje što će dovesti i do smanjenja visine poreza.

O ovoj odluci skupština opštine će se izjasniti na sednici sazvanoj po hitnom postupku za utorak, 4. jun.

Saša Maksimović je još jednom ponovio da je izmena poreskih rešenja proistekla iz žalbi građana, ali i dela opozicije pošto je utvrđeno da su većem broju građana stigla poreska rešenja u dva ili tri puta većem iznosu u odnosu na prošlogodišnja. “Da, jeste došlo do greške. Ja verujem da ko radi taj i greši. Naravno, ako je ta greška namerna, neko će snositi posledice iz lokalne poreske administracije. Građani su u pravu, pogrešili su ti koji su obračunavali porez i to mora da se ispravi, pod hitno”. On je rekao i da je greška nastala u poreskoj administraciji, ali da deo odgovornosti snosi i on po, kako kaže, “komandnoj odgovornosti”, i da je bitno da se ova situacija reši što pre. Maksimović je, dalje, rekao i da će procenjena cena kvadratnog metra nepokretnosti u četvrtoj zoni biti nekih 120% niža, u trećoj oko 100%, a u drugoj oko 90% u odnosu na rešenja koja su nedavno stigla građanima.

 

Novih hiljadu hektara za stočare i ratare

Na današnjoj sednici Veća bilo je reči i o Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprirednog zemljišta za 2019. godinu. Govoreći o ovome, Maksimović je istakao da će stočarima na raspolaganju biti više zemljišta za nego prethodne godine: “Mi smo uspeli da pronađemo još nekih hiljadu hektara koji su bili podeljeni na razne korisnike po pravu prečeg zakupa. To znači da određena javna preduzeća imaju pravo na osnovu zakona da dobiju određenu količinu zemlje, ali mislim da im je u podeli dodeljeno više nego što im treba. Oni to nisu koristili, ali jesu plaćali zakupninu. U tom smislu, mi smo im dali ono što im po zakonu pripada, ali onoliko koliko smo smatralali da im treba. To znači da je novih hiljadu hektara ušlo u podelu stočarima, nešto od toga će ući i u licitaciju državne zemlje, dakle, ratarima”.

Predsednik opštine je ponovio i da zemlje ima dovoljno, ali i naglasio da će opština skidati useve sa uzurpiranih površina i ove godine bez obzira na to ko su ili koliko ima uzurpatora. On je dodao i da i ove godine postoji kašnjenje vezano za Program korišćenja poljoprivrednog zemljišta, ali da je ono manje nego prošlogodišnje i da očekuje da će ove godine biti sproveden i drugi krug licitacije.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Predstava „Laži me” ko…

Nakon dva odlaganja zbog situacije sa epi...

oktobar 08, 2020

Produženje roka izvođenja…

Opština Bečej obaveštava o novom produž...

oktobar 09, 2020

Posao za elektromehaničara…

Posao za elektromehaničara u Novom Bečeju...

oktobar 14, 2020

Posao za jednog referenta r…

Posao za jednog referenta reklamacija u Pol...

oktobar 14, 2020

Bečej: Građani biraju gde…

Građani opštine Bečej i ove godine moći...

oktobar 14, 2020

8. Bečejski festival monod…

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:fem...

oktobar 14, 2020

Batez obišao teren u OŠ …

Fotografija: Opština BečejPokrajinski s...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Nove mere kriz…

Opštinski štab za vanredne situacije opš...

oktobar 14, 2020

NAJNOVIJE

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

NAJČITANIJE

Nakon dva odlaganja zbog situacije sa epidemijom koron...

Opština Bečej obaveštava o novom produženju roka izv...

Posao za elektromehaničara u Novom Bečeju. ...

Posao za jednog referenta reklamacija u Poletu. ...

Građani opštine Bečej i ove godine moći će da se iz...

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:femon“ svečan...

FLICKR