Kraj maja u Bočaru je već dugo poznat kao vreme dobrog provoda, vašarske atmosfere i druženja.

Da je tako i ove godine mogli su da se uvere svi koji su se ovih dana obreli u ovom mestu. Ovogodišnji program obeležavanja Dana sela počeo je u četvrtak, 23. maja, nastupom zrenjaninskog glumca, Jovice Jašina, koji je izveo monodramu “Paorska groznica”, dok je petak bio rezervisan za film za decu u prepodnevnim satima, koncert benda “Džajv” u noćnim, ali i nastup čuvenog akademskog kulturno-umetničkog društva “Sonja Marinković” iz Novog Sada. Za subotu, 25. maj, predviđeno je takmičenje u kuvanju riblje čorbe i koncert Slavice Ćukteraš, a u nedelju fudbalska utakmica i, u večernjim časovima, predstava “Ordinacija” kikindskog pozorišta.

Predsednik saveta mesne zajednice Bočar, Marko Popović, rekao je da su se organizatori potrudili da za svakoga bude po nešto na programu: “Za malo ozbiljniju publiku bila je predstava Jovice Jašina, “Paorska groznica”. Sad imamo folklor, a posle toga koncert grupe “Džajv”. U subotu ima kuvanje riblje čorbe i, posle toga, koncert Slavice Ćukteraš, a posle nje, “Nostradamus bend”. U nedelju je fudbalska utakmica. Za svakoga po nešto i da što više ljudi animiramo da dođu i da proprate Dane sela. Bočarci pozitivno reaguju na Dane sela jer je to, možda, i jedino što ima sem bioskopa i poneke predstave”. On je podsetio i da, pored Dana sela u maju, Bočar obeležava i seosku slavu u julu.

Verovatno najinteresantniji deo subotnjeg programa bio je nastup AKUD “Sonja Marinković” čija je direktorka, Julijana Konstantinović, objasnila kako je došlo do gostovanja u Bočaru: “Mi smo dobili poziv i zaista nam je drago da nastupamo u ovom vašem mestu. Poziv je usledio i od predsednik mesne zajednice, gospodina Popovića, i kroz lični kontakt sa Borislavom Santračem”. Ona je, ovom prilikom, podsetila i na pedeset i sedam godina dugu istoriju ovog kulturno-umetničkog društva koje u sebi ima veliki broj sekcija, ali i koje je mnogo puta nagrađivano: “Od samog starta smo se opredelili, ne samo za negovanje izvornog narodnog stvaralaštva, nego i savremenih i progresivnih tendencija svetske kulturne riznice i to nam je donelo brojne nagrade i na domaćoj i na inostranoj sceni. Ono štu su zadnje nagrade su Zlatna plaketa Saveza amatera Srbije 2012., Novembarska povelja grada Novog Sada 2011. godine, kada smo slavili četrdesetogodišnjicu 2002. godine dobili smo povelju sa zlatnom plaketom Univerziteta u Novom Sadu”. Konstantinović je podsetila i da je ansambl narodnih igara i pesama Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković” osvojio zlatnu plaketu na 19. smotri folklornih ansambala Srbije održanoj u Čačku aprila ove godine.

Nastup koji su gledaoci u Bočaru mogli da vide u subotu trajao je više od sat i po vremena, a predstavili su se igrama iz Bačke, Banata, bosilegradskog i niškog kraja, ali i rumunskim igrama, a publika je posebno nagradila prikaz romskih igara koji je izazvao gromoglasan aplauz i ovacije.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: Prijave za vak…

Obaveštavaju se građani opštine Novi Be...

januar 20, 2021

Bečej: Danas počela vakci…

Danas je počela imunizacija građana opšt...

januar 20, 2021

Novi Bečej: Danas počela …

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas...

januar 20, 2021

Bečej: 100 aktivnih sluča…

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 ak...

januar 20, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

NAJNOVIJE

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 aktivnih sluča...

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas je počela v...

Danas je počela imunizacija građana opštine Bečej pr...

Obaveštavaju se građani opštine Novi Bečej, koji že...

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

NAJČITANIJE

Obaveštavaju se građani opštine Novi Bečej, koji že...

Danas je počela imunizacija građana opštine Bečej pr...

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas je počela v...

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 aktivnih sluča...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

FLICKR